Părți implicate
Reclamantul G.P., reprezentat de Cabinet de Avocat Lucia Pascaru, în contradictoriu cu Comisia Locală de Fond Funciar Deleni și Comisia Județeană Iași pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, în temeiul dispozițiilor H.G. nr. 890/2005, a formulat o cerere de chemare în judecată prin care a solicitat obligarea pârâtelor la punerea în posesie și emiterea, respectiv eliberarea unui titlu de proprietate pentru suprafața de 2,21 ha teren situat în extravilanul Comunei Deleni, jud. Iași, cu cheltuieli de judecată.
Reclamantul a arătat faptul că, în temeiul Legii nr. 18/1991, i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru respectiva suprafață prin Hotărârea nr. 39/09.08.1991 a Comisiei de Fond Funciar. Actul doveditor era reprezentat de Adeverința nr. 2153/18.08.1991.
În plus, prin Hotărârea nr. 1885/28.06.2006, Comisia Județeană Iași pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a hotărât să îi fie reconstituit în parte dreptul de proprietate reclamantului cu suprafața de 0,07 ha. Motivul a fost acela că reclamantul figura în registrul agricol din anii 1959-1963 cu suprafața de 2,33 ha. Cu toate acestea, în anexa 2a, acesta apare validat cu suprafața de 2,26 ha.
Drept consecință, la data de 18.04.2008, s-a eliberat de către Comisia Comunală Deleni, Adeverința nr. 2725/18.04.2008. Prin aceasta se arăta că, prin Hotărârea Comisiei Județene nr. 1885/28.06.2006, i s-a stabilit reclamantului dreptul de proprietate pentru o suprafață totală de 0,07 ha, prevăzut în tabelul anexă nr. 25, la poziția 4.
La data de 8.05.2015 a fost întocmit procesul-verbal de punere în posesie nr. 157 pentru suprafața de 0,07 ha. De asemenea, s-a întocmit și procesul-verbal de punere în posesie nr. 2556 pentru suprafața de 2,14 ha. Rezultă, astfel, un total de 2,21 ha.
La 2 ani după emiterea proceselor-verbale, obligațiile legale de punere în posesie și eliberare titlu de proprietate nu au fost îndeplinite. Reclamantul a făcut demersul în vederea atribuirii efective a terenului, ultima dată adresându-se pârâtelor în cursul lunii martie, anul 2017.
Ce presupune un titlu de proprietate
Conform dispozițiilor art. 5 lit. h) și i) din H.G. nr. 890/2005, comisia locală are obligația de:
- a pune în posesie peroanele îndreptățite să primească terenul,
- a întocmi și înainta comisiei județene documentația premergătoare eliberării unui titlu de proprietate.
În lipsa îndeplinirii acestor obligații imperativ prevăzute de lege, persoana îndreptățită potrivit art. 8 și art. 13 din Legea nr. 18/1991 se află în imposibilitatea de a obține titlul de proprietate pentru suprafața stabilită prin hotărârea Comisiei Județene de fond funciar pentru aplicarea Legii nr. 18/1991.
Art. 14 din Regulamentul din 4 august 2005:
„La cererea proprietarilor sau a moștenitorilor prevăzuți la art. 27 alin. (21) din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, comisiile locale înaintează comisiilor județene, în termen de 15 zile de la data înregistrării cererilor, planurile parcelare și procesul-verbal de punere în posesie pentru eliberarea titlurilor de proprietate, însoțite de un extras de carte funciară.”
Art. 75, aliniatul (1) din Regulament:
„După operațiunile de validare și punere în posesie, pe baza documentațiilor înaintate de comisiile comunale, orășenești sau municipale, comisia județeană emite titluri de proprietate conform modelului prezentat în anexa nr. 45. Documentațiile pentru emiterea titlului de proprietate se întocmesc în două exemplare, dintre care unul se reține la comisia județeană, iar celălalt se transmite inspectoratului teritorial de regim silvic și cinegetic pentru arhivare. Formularele de titluri de proprietate se tipăresc prin grija Ministerului Administrației și Internelor și a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, pe hârtie specială format A3, ca imprimat cu regim special, în carnete a câte 100 de file. Formularele de titlu de proprietate existente se predau comisiei județene pe bază de protocol și proces-verbal de predare-primire.”
Rezolvarea speței
În aceste condiții, observând că, deși s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate, precum și punerea în posesie cu suprafața de teren indicată, pârâtele nu au procedat la continuarea demersurilor în vederea eliberării titlurilor de proprietate, instanța de judecată a admis acțiunea și a dispus:
- Obligarea pârâtei Comisia Comunală Deleni la punerea efectivă în posesie a reclamantului, pe bază de măsurători topografice, pentru suprafața de 2,21 ha teren arabil. De asemenea, pârâta trebuie să întocmească documentației necesare în vederea emiterii unui titlu de proprietate pentru același teren.
- Obligarea pârâtei Comisia Județeană Iași pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor la emiterea titlului de proprietate. Aceasta trebuie să își îndeplinească obligațiile după întocmirea documentației necesare în vederea emiterii titlului de proprietate pentru același teren de către pârâta de ordin unu.
- Întocmirea documentației necesare în vederea emiterii titlului de proprietate pentru același teren de către pârâta de ordin unu.
Buna seara, DOMNULE AVOCAT
Ma numesc Vasile Croitor, si as vrea sa stiu daca un dosar pentru titltu de proprietate, pe legea 18/1991, a fost invalidat de comisia judeteana iar eu ulterior reusesc sa obtin documente doveditoare pentru combaterea motivelor care au stat la baza invalidarii, am dreptul sa reiau procedura de obtinere a titlului cu o noua cerere si noile documente doveditoare?
Daca DA, care ar fi baza legala care m-ar indreptatii sa o fac?
Va multumesc. Cu respect Vasile Croitor.
Bună ziua, pentru a vă putea răspunde la întrebare, aş avea nevoie de mai multe detalii legat de cazul dumneavoastră. Sunaţi-mă vă rog la numărul de telefon 0744508969.
Vă mulţumesc.
Bună seara! Sunt Popescu Magdalena, din Genuneni, Frâncești, Vâlcea.
Bunica a intrat în CAP cu 2,60ha. Această suprafață reiese din tabelele cu suprafețele intrate în CAP. În 1991 a cerut 2,47ha. Am primit titlu pe 2ha. Mai utilizăm două terenuri de 2000mp, respectiv 1300mp, terenuri care se regăsesc pe cererea din 1991, dar nu știu din ce motiv bunica nu a cerut titlu. În acest moment, inginerul primăriei spune că nu avem voie să mai primim nimic decât printr-o actiune în instanță. Acele terenuri au fost folosite de bunica din 1940, chiar și pe perioada cooperativizării. Vă rog să îmi spuneți ce soluție există pentru că nu am înțeles de ce este necesară o acțiune în instanță!
Buna seara,
Va rig sa ma ajutati cu o informatie!
In luna iulie 2020 s-a depus cerere la OCPI ptr emitere titlu de proprietate , ptr ca dosarul a fost trimis incomplet de catre reprezentantul Primariei, acesta a fost respins si uletrior, dupa completare, in 23.10.2020, pe pagina OCPI apare ca status admis, iar la rezolutia ing.sef, apare notat ca “pentru scris 29.10.2020”!
Intrebarea mea este daca exista un termen limita de solutionare sau mai bune zis cat dureaza de la admitere la emiterea efectuva a acelui Titlu de proprietate!
Exista vreo lege in care sa fie specificat un termen limita de raspuns sau poate dura la nesfarsit?
Buna ziua
In cazul neconcordantei dintre titlu de proprietate si evidenta din Cartea Funciara, in sensul ca numarul proprietarilor difera, care act are intaietate ?
In cartea funciara sunt evidentiati un numar mai mare de proprietari, decat in titlu. Cum se poate emite un titlu de proprietate fara consultarea cartii funciare ?
Mama mea are o adeverinta cu 4,5 ha… Nici acum nu a venit titlul de proprietate… Dânsa vrea sa mi l treacă mie, eu fiind fiul ei… Nu putem face acte din cauza ca nu are titlul.. Spuneți mi va rog ce pot face…
Bună ziua, vă rog spuneţi-mi unde este terenul de 4,5 ha si eventual trimiteti-mi adeverinta. Ne putem auzi si la telefon: 0744508969
Buna ziua, tatal meu nu a primit titlul de proprietate pt terenul arabil. Imi puteti recomanda o solutie, va rog? Multumesc!
Depinde care este motivul pentru care nu a primit titlu. Ne puteţi oferi mai multe detalii?
Buna seara, numele meu este Ballai Csilla. Intrebarea mea este, daca in prezent se poate obtine titlu de proprietate pe un teren pentru care nu a fost solicitat titlu de proprietate inainte de 1990 (mentionez faptul ca terenul respectiv „este nostru” de 3 generatii). Primaria ne spune ca nu avem dreptul sa solicitam titlu, fiindca in momentul de fata nu este emisa legea fondului funciar care sa ne permite. Asa intradevar? Cum trebuie procedat pentru obtinerea titlului de proprietate? Va multumesc anticipat. Seara placuta.
Buna seara, numele meu este Ballai Csilla. Intrebarea mea este, daca in prezent se poate obtine titlu de proprietate pe un teren pentru care nu a fost solicitat titlu de proprietate inainte de 1990 (mentionez faptul ca terenul respectiv „este al nostru” de 3 generatii). Primaria ne spune ca nu avem dreptul sa solicitam titlu, fiindca in momentul de fata nu este emisa legea fondului funciar care sa ne permite. Asa intradevar? Cum trebuie procedat pentru obtinerea titlului de proprietate? Va multumesc anticipat. Seara placuta.
Bună ziua, simplu: prin uzucapiune imobiliară. Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactaţi la 0744508969 sau 0771387203 sau la avocatpascaru@gmail.com. Vă mulţumim.
Bună ziua !! Domnule avocat .va rogândiți foarte mult sa mă ajutați. ….. Eu am locuiesc în casa pe care am construit.o în curtea bunicilor …. Când eu am construit casa .bunicul era decedat .bunica și cele 4 fete ale bunicilor trăiau și mi.au dat consimțământul lor ca voi rămâne proprietar aici …. casa am construit.o pe numele bunicii ….Dar a decedat și nu mi.a dat nici un act ….. Bunicii au avut 4 fete ( 1- nela a decedat înaintea bunicii , iar copii ei cornelia și nicu au făcut acte notariale de renunțare ) ….. 2- maria a făcut act de renunțare apoi a decedat … 3 – ioana ( mama mea ) a făcut act de renunțare. .. 4 – tudorita a murit nu a făcut nici un act ..A rămas fiica ei gabi care spune ca vrea sa renunțe la moștenire după mama ei …. EU ca fiica a lui ioana care a renunțat și care am construit casa ..Nu am acte pe casa pe numele meu …. Vreau sa va rog sa.mi spuneți dacă Gabi ( fiica lui tudorita ) renunță și ea notar ….pot face acțiune în instanță ptr uzacapaciune ..motiv locuiesc aici de 30 ani fără acte cu toate ca casa este făcută de mine ??????? Sau ce pot face sa .mi fac acte pe casa ???? Nu a fost emis nici titlul de proprietate de primărie ..
Bună ziua! Bunica mea este moștenitoare scrisa pe actul de proprietate iar e spatele a titlului sunt trecuți fratii. toți frații sau copiii acestora au dreptul sau doar persoana pe care este titlul? Cum pot sa imi trec pe nume parte cuvenita pe nume?
MULȚUMESC!
3 frați au fost improprietariti, frați și bunica nu au primit pamant. DOAR CEI NE IMPROPIETARITI AU DREPTUL LA ACEST TEREN?
Bună ziua, bunica si ceilalţi fraţi au depus cerere pe legea 18?
Nu știu ce cuprinde legea 18?
Doar bunica a făcut cerere pentru scoaterea pamantulul.
Buna ziua,
Am procesele verbale de punere in posesie pentru diferite suprafete de pamant (schite pe verso ,cu indicare de tarla si parcele) . La momentul respectiv s au facut masuratori in teren de catre membrii comisiei locale de la primarie
Acest pamant a apartinut bunicului meu, eu sunt nepotul lui , si unic mostenitor conform testamentului. (tatal meu care este singurul fiu al bunicilor a renuntat la orice rezerva in favoarea mea. Nu am insa titlul de proprietate iar acum ca bunicul meu a decedat ce pot face ?
Mentionez ca respectivele terenuri apar pe certificatul de atestare fiscala pe numele bunicului
Multumesc
Buna ziua,
Va rog sa imi comunicati pozitia dumneavoastra, respectiv modul de solutionare, privind urmatoarea speta:
In anul 1925 bunicii mei au donat celor doi fii, o suprafata de teren pentru care s-a intocmit oficial Act de donatie, care a fost inregistrat in CF, in cota de 1/2 pentru fiecare.
In data de 05.08.2003 s-a emis un Titlu de proprietate, a carui suprafata acopera partial suprafata din CF.
In urma decesului tatalui meu, s-a efectuat succesiunea, pentru care s-a emis pentru mine la data de 04.11.2008 Certificat de mostenitor, in care se consemneaza atat CF-ul in cauza, cat si Titlul de proprietate.
Din actele intocmite de comisia locala, care au stat la baza emiterii TP, rezulta urmatoarea situatie: in Procesul verbal de punere in posesie s-a validat o suprafata mai mare decat cea pentru care s-a emis TP, rezultand astfel o diferenta de suprafata de aproximativ 2,00 ha, diferenta neretrocedata nici pana la ora actuala.
in concluzie, TP a fost emis eronat intrucat nu s-a tinut cont de suprafata validata in Procesul verbal de punere in posesie.
Buna.Bunicul a primit o adevarinta in 1991,care constituie dreptul la proprietate pana la primirea titlului. Noi nu stim daca el a mai primit sau nu titlul pt ca nu avem acest document si el e decedat.Acum noi am facut dosarul pt retrocedare cu legea 231, si am descoperit acesti 100 m de care noi n am stiut ca nu sunt trecuti in acte si nici pe succesiune ,si nici nu apar in cadastru.Am facut masuratorille dar nu .ai avem de unde scoate acesti 100.m ,ei exista ca si teren dar nu in acte Cum putem sa intabulam acesti metri fara titlul. Avem doar acea adeverinta Sau daca putem gasi tiltlul undeva Mentionez ca tata este unic mostenitor,iar proprietari acum suntem noi ca si copii.prin vanzare cumparare.Ma gandesc ca daca dosarul ajunge la comisie si vor vedea aceasta diferenta de 100 m care nu apare in acte vor reapinge .dosarul.Multumesc!
Buna ziua. In vederea întocmirii dosar documentație privind titlu de proprietate,unde toți moștenitorii au decedat,am întimpinat o piedică,prin aceea că unul din apartinatori nu mai comunică și nu ne pune la dispoziție certificatul de deces al tatălui său,moștenitor. Cum pot proceda în vederea obținerii unei copii sau duplicat,extras,după certificatul de deces al acestuia,având în vedere că eu îi sunt nepot decedatului. Acesta și tatăl meu au fost frați,ambii decedați.
bună seara ,vreau sa intabulez casa bunicului și in titlu de proprietate apare 1100 m ,când a venit topograful a rezultat 1800 și la primărie în arhiva apare 1660 , întrebarea mea a fost dacă în 1990 au măsurat ei 1660 de ce în titlu apar 1100 și real noi avem 1800 ,mi sa zis ca bunicu la titlu ar fi declarat 1100 dar ei având arhiva cum poți sa îți treci cât dorești, când el figura cu 1660 după calculele lor din 1990
Bună ziua, există soluții in cazul dvs. M-ati putea suna la 0744508969?
Buna ziua. Doresc sa va intreb urmatoarele aspecte: Tata are( sau avea),mai multe terenuri pe un titlu de proprietate,emis doar pe numele lui,in baza legii 18/1991,in care se specifica clar ca primeste in proprietate acele terenuri prin ” reconstituirea dreptului de proprietate”. Intrebare: in momentul in care se va trece la dezbaterea succesiunii,dupa tata,aceste terenuri se vor considera bun propriu,doar al tatalui? Adica mama va primi 1/4 din teren si restul copiilor 3/4? Sau la dezbaterea succesiunii se considera bun comun al sotilor,deoarece este dobandit in timpul casatoriei? Adica mama are 1/2-partea ei + 1/4 din partea tatalui? Cu alte cuvinte mama 5/8 si copiii restul de 3/8? Multumesc anticipat
Bună ziua. Mă numesc Bădan Florea sunt din Slatina. Vă rog să-mi spuneți dacă sunt îndreptățit să obțin despăgubiri pecuniare de la primăria comunei, care din anul 2019 când am fot pus în posesie cu suprafața de 2,11h pentru teren extravilan, prin Hotărâre a Comisiei Județene de Fond Funciar. Astăzi 29.07.2023 nu sunt în posesia suprafeței de 2,11h revendicate.
Buna ziua, da, puteti obtine despagubiri. Va rog sa ma sunati la 0744508969.
Bună ziua Se dă următoarea speță deținem adeverință legea 18 pentru emitere titlul proprietate mai deținem și o sentință judecătorească care atesta același lucru se pare că pe unul din terenuri ne certăm cu o terță persoană care spune că a cumpărat de la Un neam de al nostru acel teren Prin ce metodă a reușit vânzarea nu ne putem da seama Întrebarea este dacă se emite titlul de proprietate acea vânzare Ținând cont că nu a fost făcută cu dezbaterea moștenirii se poate anula sau deveni inexistentă atât timp cât se va emite titlu de proprietate care se va suprapune cu acea suprafață?
Buna ziua, pentru a va raspunde la intrebare, este necesara o consultanta juridica.
Va rog sa ma sunati la 0744508969.
Va multumesc!
în 1996am făcut acte de proprietate pe teren și casa.
1919cei care mi-au făcut vânzarea au adus un topograf și au făcut acte pe50 mdin terenul meu.logic nu am știut nimic.Acum au spus ca ei sunt proprietari ca au făcut actele legal prin satelit .au făcut o suprapunere
Legal care suntem proprietari eu cu acte notariale sau ei prinsuprapunere spunând ca au făcut o greșeală ca mia. vândut prea mult.
Mulțumesc frumos pentru răspuns
Bună ziua,Mă numesc Dumitru iulian si sunt din Dambovita.De peste 10 ani încerc făra succes să obțin titlul de proprietate ca unic mostenitor pentru terenul bunicilor.Primăria in urma acestui demers,la accea dată,a pus în posesie prin modificari de prenume o alta persoana ,pentru o parte din terenul agricol 0.25H,teren care înaintea acestui demers a fost primit dupa 1990 prin proces verbal si lucrat de parintii mei. In prezent la solicitarea mea de a rezolva aceasta problema ,primaria a invocat ca nu poate să facă demersurile pentru a intra in legalitate deoarece la suprafata totală a terenurilor este o lipsa de 0,25H si asteaptă încheierea procesului de cadastrare sistematică,iar in urma finalizarii acestui proces vor incerca sa imi dea acest minus de suprafată in functie de ce au disponibil.Vreau sa intreb daca acest demers al lor de a solutiona respectiva cauza este legală sau se încearcă diverse alte ilegalitati sau întărzieri.Mentionez că masuratorile cadastrale in comuna respectiva sau încheiat in urma cu un an,dar am înteles că acest proces de finalizare a cadastrarii înca nu este terminat.
Bună ziua, mă găsesc într-o situație asemănătoare și va rog sa- mi spuneți dacă ați reușit să rezolvați ceva?
Bună ziua! Cum pot obține titlul de proprietate,pentru pământul bunicii,dacă toți ceilalți moștenitori au decedat ,însă eu nu am certificatele de deces ale acestora.Daca eu plătesc impozitul pe acel teren,dupa 10 ani,prin dreptul de uzucapiune ,pot devenii mostenitoare?
buna ziua,
strabunica i a facut contract de vanzare cumparare mamei , in 1983, inainte de casatorie.Ea a murit in 2012, dar nu a actualizat nimic.Casa cu terenul sunt pe o suprafata de 2000 mp, dar in acte este prevazut decat casa si 250m.
in prezent in localitate s a facut cadastrarea sistematica,iar in lista publicată imobilul este trecut ca proprietar pe numele strabunicii cu 2000 m.
cand am mers sa fac cerere de rectificare au vrut sa mi faca doar pe 250 si diferenta pe posesie.
Eu intreb: in baza Legii 7/1966 art 41,alin 10 si cu adeverinta de la Primarie ca imobilul asa apare in Registrul agricol, nu trebuie sa treaca direct tot pe numele mamei ? mai este necesar posesia?
daca se face posesie pe terenul fara acte pot adera si alti mostenitori in afara de noi , copiii ?
buna, ziua, detin un titlu de proprietate de la bunica mea,(mama fiind mostenitoarea)am mers la primarie cu acest titlu de proprietate semnat de aceiasi primarie in anul 1996, dar se pare ca acest teren nu exista defapt. ce pot face?