Avocații sunt o categorie de profesioniști aparte. Unii oameni îi văd ca pe o castă închisă, iar alții, ca pe un rău necesar. În realitate, avocații sunt indispensabili actului de justiție. Într-un sistem de drept caracterizat prin limbaj de lemn, figuri de ceară și birocrație, un avocat este singurul pion prin care justițiabilii pot ajunge să-și facă dreptate. Cu toate acestea, nu toți oamenii consideră că profesia de avocat are vreo importanță în societate, rolul avocatului fiind în continuare contestat de unele persoane, chiar din interiorul sistemului. Iată de ce ai nevoie de avocat:
PENTRU CĂ INTERNETUL ESTE O SURSĂ DE DEZINFORMARE.
În S.U.A., principala cauză a decesului anual nu sunt nici țigările, nici drogurile, ci efectele adverse ale medicamentelor auto-administrate. Dacă ar fi să facem o paralelă cu sistemul judiciar, putem spune că principala cauză a pierderii unui proces este strategia aplicată de client pe baza informațiilor colectate din mass-media. Total eronat.
Internetul este o unealtă extrem de eficientă, atunci când știi să o folosești. Cu toate acestea, nu tot ce citești pe diferite site-uri este corect, vine dintr-o sursă verificată și, cel mai important, este pe înțelesul tău.
Toată lumea știe că dacă te doare capul, ar fi bine să nu cauți ajutor pe Google, pentru că s-ar putea să afli că mai ai câteva zile de trăit. Este valabil și pentru problemele de natură juridică. Nu toate sunt la fel, ba chiar sunt foarte diferite, iar pentru un „diagnostic” corect, este necesar să mergi „să te vadă” un avocat. Nu de puține ori am auzit expresii ca „o vecină de-ale mele a avut un caz identic și a câștigat”.
În primul rând, nu există cazuri identice. Oricât de mici ar fi, diferențele pot schimba în totalitate situația concretă, deci nu te baza pe un „caz identic”. În al doilea rând, chiar dacă legea este una, să știi că interpretările sunt mai multe. Chiar dacă un judecător a văzut lucrurile într-un fel, s-ar putea ca altul să le vadă cu totul altfel.
Prin urmare, rămâne ca avocatul tău să analizeze cazul concret, ținând cont de absolut toți factorii implicați, pentru ca riscurile să fie complet diminuate, iar rezultatele să fie mulțumitoare.
PENTRU CĂ IMPLICAREA EMOȚIONALĂ STRICĂ.
Nu cred că există medic chirurg care să se opereze singur sau stomatolog care să-și scoată singur măseaua. Când ai o problemă, te duci la altcineva să o rezolve. De ce? Simplu: tu te identifici cu problema ta atât de mult, încât nu poți gândi limpede. Emoții precum furia, frustrarea, deznădejdea, disperarea te pot copleși în momente grele, făcând rezolvarea problemei mai greu de obținut. Când ești calm și detașat, poți analiza cauza „la rece” și poți găsi o soluție rapidă. De aceea, avocații care au nevoie de asistență juridică, deseori apelează la alți avocați. Când lași în grija altuia problemele tale, te poți ocupa liniștit în continuare de activitatea sau de meseria ta, iar acest lucru este extrem de constructiv.
PENTRU CĂ AI NEVOIE DE O APĂRARE EFECTIVĂ ȘI EFICIENTĂ.
Când ești vizat într-un dosar penal, nu-i de glumă. Ai nevoie de un avocat bun și prompt cu care să poți discuta în maximă confidențialitate și cu care să poți construi o apărare temeinică. Avocații din oficiu își dau silința, este adevărat. Totuși, de cele mai multe ori, nu li se acordă timpul necesar pentru pregătirea apărării, nu li se permite studierea dosarului. Cât despre confidențialitate, nici nu mai vorbesc. Așadar, s-ar putea ca apărarea din oficiu să nu fie cea mai bună idee. În momentul în care beneficiezi de o apărare bună, rezultatele nu întârzie să apară.
PENTRU CĂ NIMENI NU POATE INVOCA NECUNOAȘTEREA LEGII.
România suferă de așa-numita „cascadă legislativă”. Nici bine nu se instalează o dispoziție legală că se și schimbă, efectiv, de la o zi la alta. Modificări peste modificări, completări, abrogări, abia dacă reușim să ținem pasul. Dacă ai citit o lege pe internet, aproape sigur că nu mai era în vigoare. Fără soft legislativ plătit, nu faci nimic. Și nu ai voie să nu știi legea. Dacă oamenii ar putea invoca necunoașterea legii ca să scape de sancțiuni, toți ar face asta. De aceea, un principiu esențial de drept este faptul că nimeni nu se poate prevala de necunoașterea legii, chiar dacă este adevărat. „Dar n-am știut!”, îmi spun mulți clienți. Normal, de unde era să știi despre preempțiune, uzucapiune sau prescripție? Termene procedurale, perimare, anulare și alte instituții de drept nu sunt accesibile oricui. De aceea, ai nevoie de un avocat care să te ghideze.
PENTRU CĂ TIMPUL NU POATE FI DAT ÎNAPOI ȘI SEMNĂTURA NU POATE FI RETRASĂ.
Ai pierdut un termen de contestație sau ai semnat un act total în dezavantajul tău? Foarte rău. Sancțiunile sunt drastice, căci repunerea în termen e ca o piatră de moară, iar anularea unui act semnat este extrem de dificilă. Consultarea cu un avocat ar trebui să fie obligatorie înainte de orice mișcare: semnarea de contracte, negocierea unor clauze, încheierea unor afaceri ș.a.m.d.
Este infinit mai bine să ai un avocat alături care să te asigure că totul este în regulă, decât să acționezi pe cont propriu, iar apoi să fie prea târziu pentru a evita efectele negative. Nu te grăbi niciodată în situații care au efecte pe termen lung. Nu semna nimic fără a citi înainte. Solicită întotdeauna un răgaz pentru a te consulta cu avocatul tău. Această atitudine este de mare folos și ne conduce inevitabil la ultima concluzie din acest articol.
PENTRU CĂ ÎNTOTDEAUNA ESTE MAI UȘOR SĂ PREVII, DECÂT SĂ TRATEZI.
Evident prevenția este extrem de importantă. Cei mai mulți oameni ajung să se judece din cauza unor greșeli care puteau fi evitate doar prin puțină informare. Încrederea oarbă în alte persoane, lipsa de diligență și neatenție, necunoașterea legii sunt factorii principali care declanșează litigii. Și, cum nimănui nu îi place să fie „purtat prin tribunale”, solicită ajutorul avocatului înainte de a acționa. Acest tip de comportament preventiv ar trebui să fie tot mai des întâlnit într-o societate sănătoasă și ar ajuta mult la creșterea calității actului de justiție, prin degrevarea instanțelor de miile de dosare anuale.
În concluzie, te sfătuiesc să apelezi la serviciile unui avocat, ori de câte ori ai ocazia. Astfel, vei evita problemele de natură juridică, îți vei proteja patrimoniul, libertatea și, în general, vei crește calitatea vieții tale.
Bună ziua. Numele meu este ADOBROAEI Nicoleta. Dacă eu am avut o rata restanta și m_au preluat cei de la Kruk iar acum plătesc la ei rata pt ca am fost sunata anul trecut în iulie și mi-au zis ca îmi pune poprire pe salar. Se întâmplă ceva dacă nu mai achit ratele? Va mulțumesc și îmi cer scuze de deranj.
Bună ziua.
Dacă nu mai achitaţi ratele, este posibil KRUK să demareze procedura de executare silită, pe care apoi dumneavoastră o puteţi contesta în instanţă.
Bună ziua. Va rog spuneti mi cum as putea
rezolva aceasta situație?în 2008 sora mea a vandut casa și o parte din gradina ,rămânând 1000 m pătrați..vecinul a ocupat aceasta suprafață rămasă prin desf gard..1n 2014 a fost recl la parchet acesta indicându mi judecătoria..
Doresc sa fac succesiunea la casa mamei și sa îmi iau partea mea ,frații mei nu Doresc acest lucru.
Bună ziua am o întrebare. Ce este. APS. România și are voie sai ceara soțului. Meu. Cnp.. Lui. Lau sunat sa îl deie.