fbpx

Nu mai plătiți bani către recuperatorii de creanțe!

În ultimii ani, recuperatorii de creanțe au înflorit. Societățile străine care achiziționează creanțe în bloc de la bănci sau firme de telefonie mobilă (și nu numai) au început să fie tot mai numeroase și mai agresive.

Profitând de naivitatea oamenilor, acești recuperatori pretind a avea dreptul de a încasa sume de bani provenind din diverse contracte de prestări servicii sau de credite bancare.

În realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Modalitatea de a acționa a acestor firme este total ilegală. Singurul lucru care îi validează este recunoașterea oamenilor prin… plată.

Prin plata unei sume de bani unui recuperator de creanțe, îi recunoaștem statutul de creditor, împiedicăm prescripția. Pe scurt, îl încurajăm să continue cu această activitate ilegală, dar foarte profitabilă.

 

Cum acționează recuperatorii de creanțe

O persoană contactată de un recuperator de creanțe va fi amenințată cu procesul sau cu executarea silită. În realitate, nu are niciun drept de a face acest lucru. Mai mult, odată prinsă în acest „joc”, persoana vizată va fi sunată zilnic, chiar de mai multe ori pe zi, va primi mailuri, mesaje prin care este amenințată cu procedura judiciară.

În schimbul încetării acestor șicane, recuperatorii pretind sume de bani, în temeiul unor contracte și/sau facturi nelegale. Aceste fapte nu sunt doar ilegale, sunt chiar penale. Pe de-o parte, fapta de a efectua apeluri telefonice care, prin FRECVENȚĂ sau conținut, îi creează o stare de temere unei persoane, reprezintă infracțiunea de „hărțuire”, prevăzută la art. 208, al. 2 din Codul Penal. De asemenea, fapta de a amenința o persoană să dea, să facă sau să nu facă ceva, în schimbul unui folos material, reprezintă infracțiunea de „șantaj”, prevăzută de art. 207 din Codul Penal.

Mai departe, recuperatorii de creanțe abuzează de lipsa de cunoștințe juridice a persoanelor, în special în zona rurală, dar și de teama acestora că ar putea să pățească ceva dacă nu plătesc pretinsele datorii (unii cred chiar că pot ajunge la închisoare).

Vreau să subliniez clar că nimeni nu poate face închisoare în România pentru simpla neplată a datoriilor și că, în 95% din cazurile pe care le soluționez, datoriile pretinse nu există sau sunt prescrise.

 

Cu ce se ocupă, de fapt, acești recuperatori

Recuperatorii de creanțe preiau așa-numitele „creanțe neperformante” de la diverse companii, de regulă, bănci sau telefonie mobilă (Orange, Telekom etc). După cum le spune și numele, aceste creanțe sunt datorii care NU MAI POT FI RECUPERATE ÎN MOD LEGAL. Băncile nu vor să-și mai bată capul cu astfel de relicve, așa că le vând în bloc recuperatorilor de creanțe. În schimbul acestora, se cere un preț global.

Recuperatorii încep apoi să îi urmărească pe datornici. Modalitățile prin care fac asta sunt diverse. Poate fi vorba fie de hărțuire sau șantaj, fie de executare silită nelegală și chiar prin procedura ordonanței de plată – despre care am vorbit într-un articol anterior.

Victimele recuperatorilor de creanțe sunt de obicei români plecați în străinătate, bătrâni, oameni necăjiți și ușor de speriat. În acest mod, victima nu va cunoaște că este executată silit (notificarea este valabilă dacă a fost lăsată în cutia poștală sau afișată pe ușa locuinței, dar cine sa o vadă dacă nu e nimeni acasă?). Sau va crede că nu are nicio șansă în fața recuperatorilor de creanțe și va plăti oricât, numai să scape.

Din păcate, la nivel legislativ nu există reglementări care să rezolve efectiv această situație pentru că recuperatorii sunt „tolerați”. Astfel, soluția stă în mâinile fiecărui cetățean. Cum? Prin informare și lupta continuă împotriva recuperatorilor.

Personal, ofer consultanță juridică gratuită celor care sunt hăituiți de recuperatorii de creanțe și pot afirma că, în 90% din cazuri, dacă acționăm la timp, executările silite/ordonanțele de plată nu au nicio șansă.

 

38 Comments

 • Buna ziua. O intrebare…este valabil pentru toate tarile europene?
  Multumesc

  Daniel 10.02.2020
 • Multumesc mult!. Am fost pusa in situatia aceasta desi chiar nu aveam datorii la telekom. Mergeam la sedioul de telefonie sa.mi dea scris ca nu sunt datoare la ei cu nimic, de altfel nu puteam încheia contractul pana nu eram pe zero. M.au stresat cu telefonul o firma recuperatoare de la 8 dimineata pana seara, mult timp, pana ce am facut reclamatie in procuratura. Pana la urma mi.a trimis sms telekom ca a fost o greseala de preluare de date si ca nu am de platit nici o factura reztanta. … dupa 3ani apare articolul dumneavoastră

  Mara Emerraldi 15.02.2020
 • Multumesc mult!. Am fost pusa in situatia aceasta, desi chiar nu aveam datorii la telekom. Am mers la sediul de telefonie sa.mi dea scris ca nu sunt datoare la ei cu nimic, de altfel nu puteam încheia contractul pana nu eram pe zero, dar imi comunicau doar verbal. M.a stresat cu telefonul o firma recuperatoare ,de la 8 dimineata pana seara, mult timp, pana ce am facut reclamatie in procuratura. … Intr.un final mi.a trimis sms telekom ca a fost o greseala de preluare de date si ca nu am de platit nici o factura restanta. … dupa 3ani apare articolul dumneavoastră

  Mara Emerraldi 15.02.2020
  • Buna, eu am primit de la o firma de recuperare un plic, cică am avea datorii la Orange 1000 lei. Noi am făcut transfer de abonament acum 6 ani părinților mei, ca am plecat in străinătate,am plătit mereu la timp, nici o datorie nu am avut vreodată. Ai mei plătesc mai departe fără datorii. Cum e posibil așa ceva? După 6 ani de când nu am mai avut de-a face cu ei sa primesc plic de la firma de recuperare datorii?

   Ciprian 16.07.2020
 • In aprilie 2020 se implineste 1 an de cand primesc mesaje (sms) necontenit de la o firma recuperare creante. Cat vor continua sa trimita mesaje…si care e urmatorul lor pas? Ar trebui sa ma pregatesc de un proces in instanta?
  Multumesc!

  Ozana Gherasim 15.02.2020
 • Buna ziua
  Am primit si eu de la telecom, pentru un contract vechi dd vreo 5-6 ani, cu amenințări cu executare silită, mai pot face ceva daca s. Semnat deja un contract cu cei de la kruc?

  Nykoleta Odae 17.02.2020
  • Ma tot suna o firma de recuperatori Kruk pt o factura de orange neplatita.Ce se intimpla daca nu platesc.

   Maria 21.11.2023
 • Executare silita.

  Ionut Petcu 07.05.2021
 • Niște gunoaie cei de la telekom …ori sânt tampiti și NU STIU SA LUCREZE CU INFORMAȚII DESPRE ÎNCHIDEREA CONTRACTULUI…SAU SANTAJISTI DE A MAI CREEA PROBLEME PENTRU CEI CARE AU TERMINAT O CU SERVICIILE LOR…

  Telekom varză srl 17.05.2021
 • salut. de ce nu pot accesa un credit de nevoi personale daca am o datorie veche la VIVA?

  BUCUR LEONARD 28.07.2021
 • Asa am pățit eu azi cei de la recuperări mi-au retras din cont 1600 de lei fără ca eu sa știu cu pretextul ca am avut un abonament la Vodafone acum 6-7 ani și nu am respectat contractul, întrebarea mea este:Au voie cei de la recuperări sa îmi pună proprire pe bani ,sa își bage nasul asa facă ca eu sa știu?

  Rusu Rodica 10.02.2022
  • Bună ziua, in spatele unei asemenea măsuri de executare silită trebuie să existe o hotărâre judecătorească prin care ati fost obligată la plată.

   Pascaru Lucia 01.03.2022
   • Mama mea a primit înștiințare de la niște executori judecătorești că are de plată la niște recuperatori și că dacă nu plătește, va fi executstă silit. Au voie executorii judecătorești să execute o somație de la recuperatori? Are somația aia vreo valoare juridică? Știam că executorii pot executa doar hotărâri definitive.

    Ciprian Birtea 16.07.2023
 • Buna ziua,
  Acum vreo 6 ani am avut un abonament la telekom, au avut ei la un moment probleme tehnice, facturile nu au mai fost emise, vazand cand nu mi se emite factura am fost intr-una din agentiile lor sa le spun aceasta situatie. Am fost îndrumat sa aștept emiterea facturilor pentru ca daca o sa platesc in momentul actual plata nu poate fi înregistrata (mi s-a parut ciudat). Dupa mult timp mi s-a emis o factura cu o suma mare… Ne avand posibilitatea de a achita acea suma si nu am ajuns nici la un demers cu ei, acestia au inmanat situatie recuperatorilor. Acum dupa multi ani ma contacteaza ca am de achitat, precizand ca am facut reclamatie si in urma reclamatiei mi s-a spus ca nu am nimic de plata… Iar acum am din nou de plata suma imensa…

  Gabi 13.04.2022
 • Buna ziua,
  Acum vreo 6 ani am avut un abonament la telekom, au avut ei la un moment probleme tehnice, facturile nu au mai fost emise, vazand cand nu mi se emite factura am fost intr-una din agentiile lor sa le spun aceasta situatie. Am fost îndrumat sa aștept emiterea facturilor pentru ca daca o sa platesc in momentul actual plata nu poate fi înregistrata (mi s-a parut ciudat). Dupa mult timp mi s-a emis o factura cu o suma mare… Ne avand posibilitatea de a achita acea suma si nu am ajuns nici la un demers cu ei, acestia au inmanat situatie recuperatorilor. Acum dupa multi ani ma contacteaza ca am de achitat, precizand ca am facut reclamatie si in urma reclamatiei mi s-a spus ca nu am nimic de plata… Iar acum am din nou de plata suma imensa…

  Gabi 13.04.2022
  • Bună ziua și eu trec prin aceeași situație sunt chemată în instanță. reclamant investcapital afiliat kruk. Cum ați procedat ați rezolvat?

   Lidia 04.04.2023
 • Ferratum Bank ifn a cesionat creditul , practic dobanda, principalul fiind plătit integral 14000 fără înștiințare prealabila. Eu am plătit suma de 2000rata plus penalități în data de 5.05.2022..fiind în termenul asa zis de 90 de zile restanta (pentru ca nu au vrut sA resaloneze sau sa amâne plata) …după solicitarea, în baza dovezii platii ) sa confirme plata efectuata mi-au răspuns ca au cesionat creditul. Le-am solicitat rambursarea sumei și ei nu trimit decât același mesaj ca s_a cesionat creditul fără a fi înștiințat de acest lucru. Cum întru în posesia sumei plătite? Ce pot face în acest caz? Mulțumesc.

  IN 07.05.2022
  • Buna ziua. La Vine v-a cesionat creditul feratum ? La ce recuperatori?

   Gabi 15.11.2022
 • Buna ziua, in 2019 in urma unei erori de afisare la serviciul CRONOS de la Orange, m-am trezit cu un cost suplimentar de 300 euro, desi in abonamentul detinut la ei aveam resurse incluse ca internet in roaming. In urma mai multor solicitari, mi s-a spus ca de fapt e o eroare de afisare si ca nu am aceste resurse in abonament si mi-au facut o reducere de 486 lei la costul respectiv. Am refuzat si nu le-am mai mai platit factura, intrucat asteptam sa remedieze si sa imi anuleze costul suplimentar. Varianta lor a fost sa remedieze, dupa cum spun ei, eroarea de afisare, lucru despre care m-au si anuntat printr-un mail. Nemaiplatind factura, m-au dat la CreditExpres in 2019, fara o notificare prealabila.Acum cateva zile am primit un mail cum ca figurez cu o datorie la Kruk, in urma cesionarii creantei de la Orange. Din cate stiu, recuperatorii nu ma pot “vinde” de la unii la altii..mentionez ca abonamentele detinute la Orange au fost anulate dupa aproximativ 3 luni si nu dupa cele 25 zile de la neplatat facturii emise, cum e in politica lor, adica s-au mai adaugat cateva sute de lei la factura initiala, timp in care eu oricum nu am beneficiat de serviciile acestora. Ce as putea face in situatia asta? Se ajunge in instanta? Se poate sa mi se puna poprire pe salariu? Multumesc.

  Lorena 22.05.2022
 • Buna ziua!In luna iunie am trimis niste poze pe un site de casting de modele.Mi-au trimis mail ca am fost acceptata si apoi am primit un contract online.Mi s-a parut ciudat sa platesc pt un contract,asa ca le-am trimis mail prin care le-am spus ca refuz semnarea contractului.Zilele urmatoare am primit mail de la ei cu un contract in care scria ,,semnatura ok”,in conditiilre in care nu am semnat absolut nimic.In fiecare luna imi trimit mail-uri si imi amintesc sa platesc acea suma,iar acum.mi-au trimis mail recuperatorii de creante.Ce fac in situatia data?Eu nu am nici o obligatie,nu am semnat nimic,au semnat ei,probabil…Spuneti-mi ce pot sa fac?

  Ayssa 17.08.2022
 • Bună ziua ma tot suna o firma de recuperări și email pt o datorie la Telekom ce îmi pot face dacă nu achit?

  Marius 29.09.2022
 • Bună ziua. Tocmai ce am primit acum câteva zile un plic cu o datorie foarte mare de la Vodafone a fost un abonament pe numele meu în 2008 și nu l-am plătit. Ce mi se poate întâmpla acuma?

  Solovastru loredana 20.10.2022
 • cum fac cu băncile și cu firmele de recuparatori

  Adrian 14.12.2022
 • Buna ziua! Va rog frumos daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns. Am intarziat cu plata a 4 rate la un credit ipotecar., iar banca ma vandut la o firma recuperatoare fara sa fiu anuntata. Daca achit ratele restante la banca pot scapa de firma recuperatoare si sa răman in continuare sa platesc ratele la banca? Multumesc!

  pot 12.01.2023
 • Bună ziua! Trebuie sa va contrazic (din experiență proprie). Am fost somată în nenumărate rânduri (de Kruk) să_mi achit o datorie veche, către un operator de telefonie mobilă, dar nu am băgat în seamă acele comunicări (sms, scrisori poștale, telefoane etc.).
  După câteva luni, am primit o somație de plată, emisă de un B.E.J., bineînțeles că nici de data asta nu m-a interesat. Cred că după vreo 4 sau 5 somații, primite consecutiv, a fost o pauză de câteva săptămâni, apoi am primit o hotărâre judecătorească prin care eram anunțată că autoturismul meu se află în sechestru și totodată urmează și instituirea propririi pe salariu. Deci, nu-i de glumit, cu așa ceva, mai ales că la datoria respectivă se adaugă și cheltuieli de judecată, onorariul executorului judecătoresc, etc.

  Sabina Onor 28.01.2023
 • Bună ziua, la mn au trecut 5 ani de la abonamentele pe care nu le am plătit. Acum, am primit de la judecătoria sector 3 sa dau un raso în 30 de zile deoarece recuperatorii vor suma de 10.000 de lei. Ce ar trebui sa fac?

  Gheorghe claudia 15.03.2023
  • Bună ziua în această situație suntem și noi… Cum ați procedat?

   Mihaela 04.05.2023
 • bună ziua, am fost administrator la o firma de taxi pe care am închiso în 2022 martie. Nr de telefon al firmei a fost preluat de o altă firmă de taxi firma pe care am administrato mai avea contract cu compania de telefonie 5 luni, în august primesc o factură de 2700 lei pe mail, o confrunt pe cei cărora le-am cedat nr de telefon și mi-au comunicat că vor rezolva ei, totuși anul acesta 20239 pe 10 aprilie am primit o înștiințare de la Veraltis recuperare pentru plata de 4270 lei. Am vreo șansă pentru a evita problemele cu ei sau sunt bun de plată? Persoana care a întocmit actele de trecere a nr de telefon la cealaltă firmă mă asigurase că nu vor fi probleme dar se pare că mi-am luat țeapă!!!

  Bondar Nicolae 28.04.2023
 • Bună ziua… Va rog din suflet sa ma ajutați cu un sfat într o problema cu care ma confrunt. În 2019 am făcut un abonament în valoare de vreo 82 lei la Vodafone și am luat și un tel, pe noi ne interesa mai mult romingul datorita faptului ca soțul lucra în afara. Totul a mers bine vreo 3 luni după are mi au venit niște facturi de mi venea cu leșin (gen 320 lei, 515 lei etc) când le vedeam. Bineînțeles ca am sunat la ei și ei spuneau că nu s a depășit nimic gen minute sau internet doar ca au fost băgate niște taxe pt rooming, dar noi nu am fost anunțați despre aceste taxe! Am primit câteva plicuri de la firma recuperatorie iar acum am primit de la judecătorie un alt plic gen ca ne da în judecata pentru suma datoare (1182 lei). Ce pot face în privința asta??? Mulțumesc anticipat și sper sa ma ajutați cu un sfat!

  Mihaela 04.05.2023
 • Bună, aceasta este noroc de compania de împrumuturi Benson. În această companie acordăm împrumuturi o oportunitate de viață. Aveți nevoie de un împrumut urgent pentru a vă șterge datoriile sau aveți nevoie de un împrumut de capital pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ați fost respins de bănci și alte agenții financiare? Aveți nevoie de un împrumut de consolidare sau un împrumut ipotecar? Astăzi, spunem că nu vă oprește și nu ne uităm mai departe, deoarece suntem aici pentru a face din toate problemele dvs. financiare ceva din trecut. Împrumutăm bani persoanelor care au nevoie de asistență financiară, care au credit necorespunzător sau au nevoie de bani pentru a plăti facturile, pentru a investi în afaceri cu 2%. Vrem să folosim acest mediu pentru a vă informa despre tot ceea ce oferim ajutor de încredere și util și veți fi dispus să vă împrumutați. Suntem sinceritate și ne păstrăm cuvântul și promisiunile noastre. Contactați-ne astăzi prin e-mail:
  Luckybensonloanfirm@gmail.com

  Mrs mary johnson 23.05.2023
 • Buna ziua.
  Firma de recuperare creante pot pune oprire pe o pensie de boala sau handicap?
  Multumesc

  ALINA RALUCA 28.06.2023
 • nu am plătit abonamentul Telekom mam mutat cu același număr de telefon la Orange acum mi-a venit de plata 900 lei de la APS România o companie de recuperări ce pot face sa nu am probleme pe viitor

  Alexandru 29.08.2023
 • Buna ziua,

  Mama a decedat in Oct 2022, s-a dezbatut succesiunea la notariat, am urmat pasii legali.
  Au fost facute adrese catre bancile cu care stiam ca colaborase, inclusiv BT pt a confirma soldul din contul de pensie-mentionez ca mai sunt in contul de pensie cca 200ron, deci pe plus, alte restantante nefiind mentionate de banca respectiva.
  Acum o luna m -am trezit cu un plic de la KRUK pt o restanta la un card de cumparaturi BT.
  Ce solutie exista?

  Multumesc pt raspuns.

  Adrian 10.10.2023
  • Daca cardul a fost pe numele mamei dumneavoastra, toate datoriile ei s-au anulat.
   Si daca era credit de nevoie personale sau alte credite de consum.

   darius 21.11.2023
 • Buna ziua.Sunt persoana cu dizabilități,am o datorie la Vodafone cu mulți ani în urmă.Abia acum primesc mesaje de la recuperatorul de la firma Veraltis.Vor sa pună oprire pe indemnizația de handicap.Din păcate acesta este singurul meu venit.

  Vlăduț Alexandrina Mihaela 14.10.2023
 • Numele meu este Benson și vreau să vă împărtășesc cum obțin împrumutul meu instant de la Supreme Finance în 24 de ore, așa că dacă sunteți aici în căutarea unui împrumut online, pur și simplu contactați supremefinance0155@gmail.com și veți avea împrumutul și mulțumește-mi mai târziu, Salut.

  Benson 15.10.2023
 • BUNA ZIUA !! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie.am avut un credit la volkswagenbank in germania. AM vrut ca inainte de veni in tara sa achit diferenta de credit insa dumnealor au spus ca nu se poate asa ceva ca trebuie sa mi respect rata…In tara nu am avut imediat loc de munca deci nu am mai platit.Ieri am primit email de la o firma de recuperare din Romania : Pro Kolekt Bucuresti ca trebuie sa platesc suma integrala in 7 zile…Am contactat firma pentru a ma ajuta sa platesc esalonat insa nu am putut ajunge la o intelegere deoarece mi au spus ca ei sunt intermediari si trebuie sa vorbeasca cu fbanka din Germania sa vada daca sunt deacord cu asa ceva…Va rog sa mi dati un sfat sau cum trebuie sa procedez in aceasta situatie

  Cleopatra Mihailescu 31.10.2023
 • Am și eu probleme cu recuperatori ,și mențin ca nu am nici o datorie mi sa făcut oprire pe salariu la munca și la cont nu pot sa mai folosesc cardu pana în 2059 îmi spune ,ce pot sa fac ajutați-mă va rog frumos am 4 copii

  NICOLAE MARIAN Danta 27.11.2023

Leave a comment

Your email address will not be published.