fbpx

Eşti executat silit? Află cum poţi scăpa de plata datoriei

Dacă citiți acest articol, probabil tocmai ați fost înștiințat asupra faptului că trebuie să achitați urgent o sumă mare de bani, în caz contrar se va proceda la o executare silită sau executorul a început să vă oprească deja o sumă frumușică din salariu sau direct din contul bancar, urmare a demarării executării silite prin poprire.
Situația este una extrem de neplăcută, însă vestea bună este că există soluții eficiente și accesibile prin care executările silite pot fi anulate, suspendate și în final, se pot recupera sumele de bani ce au fost poprite, precum și toate cheltuielile suportate de către debitor.
Haideți să vedem care sunt pașii de urmat în cazul în care sunteţi executat silit.

1. Nu așteptați!

Prima și cea mai importantă regulă este următoarea: nu așteptați!
Din momentul în care ați aflat că împotriva dumneavoastră se desfășoară acte de executare silită, luați legătura cu un avocat. De ce? Răspunsul este simplu: contestația la executare poate fi introdusă doar într-un termen de 15 zile calculate de la momentul comunicării înștiințării de înființare a popririi/somației de plată/notificării cu privire la executare etc.
În caz contrar, contestația la executare va fi respinsă ca tardivă și este păcat, pentru că în foarte multe situații sunt demarate executări silite nelegale ce nu mai pot fi contestate în instanță din cauza pasivității debitorului care a lăsat să curgă timpul, fără a se interesa ce mijloace legale are la dispoziție pentru a stopa executarea silită care se desfășoară împotriva sa.
Tocmai acest lucru a făcut să înflorească, în ultima vreme, piața recuperatorilor de creanțe care mizează pe lipsa de informare și pe pasivitatea oamenilor, astfel că reușesc să execute silit creanțe prescrise de ani de zile.
Termenul de 15 zile este unul foarte scurt, având în vedere că presupune niște acte premergătoare, precum studierea dosarului de executare silită, una sau două întrevederi cu avocatul și apoi demararea procedurilor judiciare, dacă este cazul.
Dar trebuie să țineți cont de faptul că vă costă infinit mai puțin să vă informați asupra drepturilor dumneavostră decât să așteptați trecerea termenului de 15 zile și să aflați cu părere de rău că, deși existau motive de anulare a executării silite, acestea nu vor mai putea fi folosite deoarece contestația este tardivă.
Desigur, există și posibilitatea repunerii în termenul de formulare a contestației, însă, motivele trebuie să fie foarte bine întemeiate, iar riscul ca cererea să fie respinsă este suportat de către dumneavoastră, în calitate de debitor-contestator.
Așadar, nu așteptați, acționați imediat!

2. Alegeți un avocat implicat

Un alt aspect extrem de important este alegerea avocatului care vă poate ajuta în problema dumneavoastră. Nu vă recomand în niciun caz să încercați să găsiți singuri soluții pe internet sau să apelați la persoane ”atotştiutoare”, pentru că, în final, dumneavoastră sunteți cel care plătiți și este foarte posibil să vă coste mai mult.
Feriți-vă, așadar, de sfaturile binevoitoare, dar neavizate ale persoanelor din jurul dumneavoastră și căutați întotdeauna părerea specialistului.
Nu alegeți un avocat ieftin, pentru că, așa cum probabil ați auzit deja, ”nu este nimic mai scump decât un avocat ieftin”, dar nu vă recomand să apelați nici la cel mai costisitor dintre avocații baroului.
Nu uitați că, de cele mai multe ori, avocații cei mai cunoscuți (și ca atare, unii dintre cei mai scumpi) sunt încărcați cu foarte multe dosare și nu mai au capacitatea fizică de a se ocupa personal și îndeaproape de problema dumneavoastră.
Așa că, alegeți întotdeauna un avocat echilibrat, pregătit și care vă inspiră încredere.
Nu uitați: o bună comunicare între avocat și clientul său este esențială!

3. Pregătiți-vă de cheltuieli în prima fază

Din păcate, așa este, contestația la executare costă. Mă refer aici la onorariul de avocat, taxele de timbru judiciar și alte cheltuieli precum xerocopierea dosarului de executare silită, plata experţilor etc.
Însă partea bună este că toate aceste cheltuieli se recuperează la finalul procesului (atenție să primiți factură și chitanță pentru toate sumele achitate).
Așadar, deși formularea unei constestații la executare presupune un efort financiar din partea dumneavoastră, beneficiile sunt înzecit mai mari atunci când scăpați de o executare silită nelegală (pentru un credit de 40.000 euro, spre exemplu) și vă recuperați și toate cheltuielile făcute.

4. Colaborați cu avocatul dumneavoastră

O bună colaborare și o comunicare eficientă între avocat și clientul său sunt esențiale, așa cum am arătat mai sus. Este important să anunțați de fiecare dată când primiți vreun plic și să nu ascundeți niciun detaliu legat de problema dumneavoastră, oricând de lipsit de importanță vi s-ar părea.
Avocatul dumneavoastră trebuie să cunoască toate datele speței. Nu îi aduceți la cunoștință doar ce considerați dumneavoastră că este important și, în nicun caz, nu îl mințiți (spre exemplu, că nu ați primit nicio notificare din parte creditorului/executorului).
Toate acestea nu vor face decât să vă îngreuneze situația și să vă scadă șansele de câștig.

5. Păstrați-vă optimismul

Știu, o executare silită este o piatră de moară și mulți oameni sunt stresați la maxim (nu dorm, nu mănâncă, se îmbolnăvesc). Însă, nu uitați că un moral ridicat și o atitudine încrezătoare sunt extrem de benefice în astfel de momente.
Înarmați-vă cu răbdare și cu speranță și aveți convingerea că și această problemă își va găsi rezolvarea. Iar dacă ați respectat pașii de mai sus, șansele dumneavoastră de a vă recăpăta liniștea au crescut considerabil.
Nu uitați: nu există probleme, ci doar soluții!
Mult succes!