fbpx

Contractul de vânzare-cumpărare între părinți și copii. Donația deghizată.

În România, regulile privind moștenirea sunt foarte stricte. De aceea, unele persoane aleg să își împartă bunurile între copii, încă din timpul vieții. De asemenea, dezmoștenirea copiilor nu este permisă.

Legea consideră că favorizarea unuia dintre copii, în detrimentul celorlalți, nu este echitabilă.

Totuși, există părinți care doresc să lase averea unuia/unora dintre copii, din varii motive.

Astfel, se recurge la varianta donațiilor.

Însă, donatiile se consideră avans din moștenire și nu surplus, așa că donațiile se readuc la masa succesorală, în momentul decesului, și se împart între copii (raportul donațiilor).

În acest caz, unii părinți fac donații scutite de raport pentru a sublinia faptul că intenționează să îi ofere mai mult unuia dintre copii.

Însă, chiar și așa, dacă donația încalcă rezerva succesorală a celorlalți moștenitori rezervatari (cotă de 50% garantată prin lege), atunci aceasta tot se va readuce la masa succesorală.

Așa se ajunge inevitabil la varianta unei donații deghizate în contract de vânzare-cumpărare.

În acest fel, părinții declară că i-au vândut bunurile moștenirii unuia dintre copii, pentru a se asigura că actul nu va putea fi atacat.

Dar cât de inatacabilă este o astfel de vânzare cumpărare? Vă invit sa aflați.

În primul rând, în contractul de vânzare-cumpărare trebuie stipulat un preț, sub sancțiunea anulării actului. Prețul trebuie să fie serios, adică să fie la nivelul pieței imobiliare.

Apoi, prețul trebuie plătit, astfel că un extras de cont va fi anexat contractului de vânzare-cumpărare, din care să rezulte, fără dubiu, plata prețului.

Mai departe, contractul trebuie semnat fără rezerva uzului, uzufructului sau a abitației viagere.

Acest lucru este necesar pentru că legea prezumă ca fiind donații acele vânzări pe care părinții le fac către copii, cu rezerva uzului, uzufructului sau a abitației viagere.

În cazul în care toate aceste condiții sunt îndeplinite, contractul de vânzare-cumpărare devine într-adevăr foarte greu de atacat.

Pentru orice alte întrebări și nelămuriri, vă invit să mă contactați la 0744508969 / avocatpascaru@gmail.com.

 

 

99 Comments

 • Buna seara,
  Parintii mei au vandut apartamentul in care au locuit si mi-au dat banii. Cu acesti bani am cumparat o casa langa Bucuresti pe numele meu si al sotiei, in care l-am adus pe tatal meu, iar mama mea a decedat intre timp. Acum una din surorile mele doreste sa aiba si ea parte la aceasta casa. Este o casa in care venim in weeked-uri. De atunci am tot investit bani in aceasta casa, garduri, mobila, televizoare, etc. Este posibil sa atace contractul in instanta?

  Claudiu 20.12.2020
  • Contractul de vânzare nu poate fi atacat în instanţă, dar donaţia (banii pe care i-aţi primit dvs de la părinţi) se iau în calcul la masa succesorală. Asta înseamnă cu puteti fi obligată să-i dati surorii dvs o parte din aceşti bani.

   Pascaru Lucia 25.02.2021
  • Bună seara ,am o întrebare, dacă eu împreună cu mama mea am făcut un contract de vânzare cumpărare, împreună și cu cei doi copii ,eu având 2/4 iar ei fiecare 1/4 ,există posibilitatea să mi se pună sechestru din cauza unei datori neplătite în bănci pe acea jumătate de casa dacă casa nu e a mea numai dupa moartea mamei ?

   Nicoleta 07.12.2021
 • Bună ziua ! Vă rug să-mi răspundeți la o nelămurire ! Doresc să fac act de vînzare cumpărare pe numele băiatului meu el avind 20 de ani fără venituri fiind la facultate ! Întrebare , poate achita prețul apartamentului cu bani de la mine ? Eu fac un împrumut și îi vărs lui în cont ? Vă mulțumesc !

  Pirvu Dorina 15.01.2021
  • Bună ziua, sigur că puteti.

   Pascaru Lucia 25.02.2021
  • buna ziua, parintii mei sunt despartiti si vor sa vand un apartament, la ora de vanzare al apartamentului, am dreptul sa cer partea mea corespunzatoare?
   multumesc

   Rebeca 26.04.2023
 • Buna ziua!

  Parinti noștrii, mai exact tatal meu si al sotiei, au cumparat pe numele lor, un apartament din banii nostrii in Romania. Fiind in strainatate, iar regulile prinvind situatia curenta – Covid19, nepermitandu-ne sa fim personal acasă pentru a semna actul de vanzare, am ales ca ei sa faca asta. Acum va intreb, care ar fi cea mai buna solutie, in legatura cu un nou contrat pe numele nostru?
  Ideea este ca in viitorul apropiat ne-ar fi cam imposibil sa strangem iar alti bani pentru a achita apartamentul.
  Va mulțumesc!

  Mihai Banica 24.02.2021
  • Bună ziua, nu era nevoie să încheie dânşii contractul în nume propriu, v-ar fi putut reprezenta printr-o procură notarială. Întreabarea finală nu prea am înţeles-o. Doriţi să faceţi un transfer al dreptului de proprietate de pe numele tatălui şi al soţiei sau doriţi să achiziţionaţi un alt apartament?

   Pascaru Lucia 25.02.2021
   • Buna ziua,
    Aceeasi intrebare o am si eu.
    Cazul este similar: parintii au cumparat un imobil cu banii fiicei casatorite. Restrictiile de calatorie si urgenta tranzactiei nu au facut posibila o procura.
    Cum se poate face, in viitor, un transfer al dreptului de proprietate?
    Multumesc!

    Cristina 09.04.2021
    • Buna Ziua, m ar interesa și pe mine un răspuns la cazul dânsei, care a fost
     Solitia

     Carmen 18.11.2022
 • Buna seara fratele soțului meu a avut o datorie mare și neputând sa plătească a venit la socrii mei și iau facut acte pe jumătate de casa cu o clauza ca să plătească în 25 de ani și după sa revină casa la socrii mei doar ca între timp socrii mei au murit și am vrea sa dezbatem moștenirea și întrebarea mea este dacă el are cota parte și din cealaltă jumătate de casa ,? Si dacă putem sa recuperam parte cealaltă adică sa se imparta toată casa la 3 frati ? Mulțumesc anticipat

  Rusu ljcica 25.02.2021
 • Bună seara !!!… dețin o casa cu 2 apartamente (duplex )….. as dori sa fac contract de vânzare _cumpărare fiului meu care este căsătorit pe un apartament….. întrebarea este pot sa _i vând doar apartamentul fără teren ?

  Ovaciuc Elena 22.03.2021
 • Buna ziua. Parintii mei au facut act de vinzare cumparare surorii mai mici.Aceasta nu a platit nimic. Ambii parinti au decedat. Noi celelalte doua fiice avem drepul la mostenire?

  Paula Colta 04.04.2021
  • Buna ziua. Se poate dovedi in instanta ca acel act a fost de fapt o donatie deghizata si aveti dreptul la rezerva succesorala de 1/6 fiecare. Bineinteles ca mai intai trebuie sa mergeti la un avocat, sa ii prezentati contractul si intreaga situatie de fapt pentru a sti exact ce sanse de castig aveti.

   Pascaru Lucia 04.04.2021
 • Buna ziua,as avea o intrebare ,socrii mei au 4 copii au decis sa deie partea unuia dintre copii facind un contract de vanzare cumparare pe casa dar fara clauza,din pacate socru a decedat iar soacra este destul de bolnava si are nevoie de ingrijire permanenta dar fiul caruia ia dat casa nu vrea sa-si asume responsabilitatea.intrebarea este daca se poate sparge contractul de vanzare cumparare impotriva fiului?

  Eva erika Thira 11.04.2021
 • Buna ziua. Am construit o casa de la zero si de la inceput am facut actele pe numele fetei noastre( un singur copil) . Fata s-a maritat intre timp si vrem doar sa avem confortul ala in viitor de a evita eventualele schimbari din partea ei( totul e posibil). Ce act ne indrumati sa facem sa fim linistiti noi ca parinti in viitor. Fata este cooperanta nu se pune problema daca vrem sa schimbam actele, vrem sa stim ce solutie mai ieftina si convenabila ar fi sa stam linistiti in casa asta de vacanta fara teama ca o sa fim ,sa zicem ,, evacuati” . Mutumesc

  Cristina 12.04.2021
 • Buna seara!As avea nevoie de un raspuns.Parintii mei au murit,mama cand aveam 12 ani ,iar tata in vara,eu am 19 ani.Parintii mei au cumparat apartamentul in care locuiesc de la bunicii mei(parintii mamei) mama mai are o sora care locuieste cu bunicii la tara si acum vrea sa se mute inapoi in oras ,respectiv in apartamentul in care locuiesc si sa atace contractul de vanzare-cumparare dintre bunicii mei si parintii mei si sa il faca nul.In contract scrie ca bunicii le doneaza drepturile asupra imobilului parintilor(Si lui mama si lui tata) acum 19 ani ,in 2001,inainte sa ma nasc,tata avea o garsonier pe care a vandut-o ,iar banii au fost dati bunicilor,pretul din contract este 40 milioane lei si scrie ca bunicii au primit banii in acceasi zi, in fata notarului,in contract NU exista drept de uzufruct sau alte conditii.Cand aveam 4 ani in 2005 parintii mei au focut un credit la banca pentru al imbunatatii practi l-au refacut cu mobila reconstruirea camerelor etc, si mi-ar parea rau sa iti bata joc alti de munca parintilor mei,intrebarea mea este: ce sanse are matusa(sora mamei) sa transforme contractul de vanzare-cumparare in unul nul sau de donatie deghizata dupa moartea bunicilor, chiar daca ar avea-o si pe bunica care sa minta ca nu s-a platit pretul din contract?
  Multumesc!

  Cristian.2001 19.04.2021
 • Bunã ziua, am si eu o întrebare.
  Aşi dori sã-mi fac actele pentru casã şi pâmãnturi , practic cumpâr de la tatâl meu ,şi mã întrebam ,este obligatorio sã demonstrez cã am cumpârat?
  Eu mai am un frate ,dar nici eu Nici el nu deținem numele de familie dupã tatâ .eu doresc sã trec totul pe numele meu ,iar când o sã poatã face actele fratele meu o sã-i dau partea lui .

  Georgiana Gilcescu 20.04.2021
 • Buna ziua.In 2014 am vândut apartamentul pe care il dețineam eu cu soțul fiind căsătoriți legal.Am cumparat un teren și am construit o casă dar pe numele băiatului fiind major el,din cauza ca soțul avea o relație extraconjugala si ni doream ca la un divorț să împart cu el munca mea de o viață.Am vândut și acea casa,am construit a doua totul fiind pe mele băiatului am vândut o si pe aceasta si intr un final din acești bani am cumpărat un apartament ch doua camere tot pe mele băiatului.Dupa toate acestea fiul meu se poartă f urat ch mine,m a lovit și ni mai doreste ca eu să mă duc să locuiesc in acel apartament,doar pe tatăl lui il lasa aceste fiind în Germania la munca venind în țară diar de doua ori pe an.Relatez ca initial primul apartament pe care l am vândut a fost proprietate personală a mea si a soțului.Noi încă nu suntem divorțat el fiind cu altcineva.In concluzie as vrea cu orice preț să anulez contractul de vanzare cumparare către fiul meu,sau să fie nevoit să vândă acest apartament și să împărțim banii proveniți din vânzarea lui la toti trei.Este posibil acest lucru?Multumesc frumos.

  Geta Marin 24.04.2021
  • Bună ziua, e mult de discutat in cazul dumneavoastră. Mă puteţi suna la 0744508969?

   Pascaru Lucia 24.04.2021
 • Bună ziua! Aș dori să aflu când, sau cum se procedeaza la întabularea unui apartament,pe care a fost făcut un act de vânzare cumpârare,în condiția în care unul dintre vânzatori este decedat. Actul de vânzare-cumparare a fost facut,iar acum m-i s-a spus că apartamentul trebuie intabulat. Ceea ce eu nu įnțeleg este: cum pot inabula un ap,atâta timp cât numele celui caruia i s-a vândut apartamentul mu este stabilit. Vă mulțumesc!

  Pașcalău Angela 26.04.2021
 • Buna ziua , imi doresc sa dau casa mea cu contract de vanzare -cumparare la 2 dintre nepotii mei ei fiind minori avand 16 respectiv 12 . Nu am copii si sotul meu a murit Se poate face? Se achita pretul casei in momentul vanzari? Cn trebuie sa plateasca acesti bani copii find minori?? Le trebuie copiilor un tutore ? Si daca da o pot trece pe mama lor ca fiind tutore??

  Georgeta 28.04.2021
 • Buna seara! Am si eu nevoie de un sfat si anune: părinți mei vor sa.mi treacă mie casa lor , ce este mai bine sa fac act de vanzare -cumparare sau donație.? Mentionez ca mai am o soră cu care nu sunt in relații bune și căreia părinți mei i.au trecut si ei o altă casa pe numele ei prin act de vânzare cumpărare, deoarece părinți nostrii au avut 2 case. Ce pot face ca sa nu aibe nici soțul dreptul daca fac act de vânzare cumpărare și nici sora dacă fac donație? Mulțumesc!

  Andreea Dan 11.05.2021
  • Bună ziua, cel mai bine ar fi să discutăm la telefon: 0744508969

   Pascaru Lucia 02.06.2021
 • Buna ziua,

  Foarte interesant si clare explicatiile oferite. As avea o intrebare, cum se poate interpreta urmatorul caz: parintii au 3 copii si aleg sa faca un contract de vanzare-cumparare pe numele unui nepot (baiatul unuia dintre cei trei copii), fara nici o clauza, cu un pret ridicol si cu banii platiti cash (nu exista nici o proba ca nepotul a platit ceva). In plus, contractul a fost incheiat cand unul din parinti era pe patul de spital cu o boala incurabila, cateva zile inainte de a muri (la spital). Intre timp si celalat parinte a decedat. Este acest fapt suficient pentru ca instanta sa considere ca acel contract a fost in fapt o donatie deghizata si copii au inca dreptul la rezerva succesorala? Multumesc

  Luminita 17.05.2021
  • Bună ziua, se poate, dar totul depinde de probele pe care le puteti prezenta instanţei.

   Pascaru Lucia 02.06.2021
   • Bună ziua!
    Mama mea a făcut act de vânzare cumpărare la sora mea mai mică.
    Noi trei frați am stat deacord cu ea să-i facă acte și să aibă grijă de ea până la moarte.
    Dar, problema sa schimbat…
    Ea împreună cu concubinul ei o bate pe mama, nu are grijă de mama care are 88 ani și îi spune să plece din casă.ln acel act este trecut cu jumătate de casă și teren și concubinul.
    Ce putem face???
    Mulțumesc!

    Maria 23.03.2023
 • Dacă părinții soției mele ne-au lăsat nouă gospodăria lor ca și moștenire, dar la notariat să făcut act de vânzare-cumpărare. Actualmente suntem divortati, și doresc partajul, dar ea merge și depune mărturie că nu s-a plătit pretul menționat în contractul de vânzare cumpărare, ci defapt noi nu am plătit nimic pentru gospodăria respectivă și solicită împărțirea bunurilor la toți frații în mod egal, este posibil să se anuleze acest contract de vânzare cumpărare?
  Mentionez ca părinții nu mai sunt în viață.
  Rog un raspuns de specialitate,
  Multumesc mult.

  Gigi Balaci 03.06.2021
  • Dacă se dovedeşte că a fost vorba de o donaţie deghizată şi dacă prin aceasta se încalcă rezerva succesorală, va trebui să le achitaţi fraţilor valoarea cotelor lor. Efectul legal nu este nulitatea contractului încheiat, ci inopozabilitatea acestuia ca vânzare.

   Pascaru Lucia 05.07.2021
 • Bună seara,în urma unui proces de partaj succesoral deschis de tatăl meu după moartea mamei mele am primit casa construcție nr.1 ,un teren aferent în fata acestei case și jumătate cota din drum de folosință (coproprietar cu tata),am platit sulte tatălui și surorii mele,iar tatăl meu a rămas cu casa construcție nr.2 lipita de a mea, cu teren în continuare și cu jumătate cota din drumul de folosință.Tata a decedat și am aflat ca sora deține un contract de vanzare cumparare pe jumătate din casa și terenul tatălui meu, iar pe cealaltă jumătate cu uzufruct viager și întreținere,exista și un preț în acel contract. Ce pot face în aceasta situație care îmi pare un act de donație eu fiind exclus de la moștenire și cum pot face rost de acel act de vanzare cumparare tatăl meu având 85 ani când l-a încheiat,iar sora mea tine totul secret.Va multumesc

  Covrig Vasile 17.06.2021
 • Buna ziua!
  Parintii mei doresc sa ii vanda copilului meu,minor sub 14 ani,bunurile imobile ce le detin. In ce conditii se poate incheia acest transfer de proprietate astfel incat sa nu fie atacabil!
  Va multumesc!

  Florina Dinu 21.06.2021
 • Buna ziua,
  Din trei frati, doi au primit o parte de la parinti, iar pentru cel de al treilea vor sa-i faca acte dar dupa noua lege trebuie deschis cont si sa se faca plata la valoarea adevarata. Mentionez ca nimeni nu dispune de 70000 eur. Care este solutia?

  CARMEN JUMUGA 05.07.2021
  • Bună ziua, există mai multe soluţii posibile, dar pentru a le detalia, vă rugăm să ne contactaţi la 0744508969 sau 0771387203 sau la avocatpascaru@gmail.com. Vă mulţumim.

   Pascaru Lucia 05.07.2021
 • Buna ziua.
  Tatal nostru vaduv ne-a donat apartamentul proprietate, mie si fratelui meu, acum 5 ani, sub rezerva uzufructului.
  Acum ne-am pus toti trei de acord sa raman eu unicul proprietar, fratele meu donandu-mi partea lui.
  Care este cea mai sigura varianta, un contract de donatie sau un contract de vanzare-cumparare?
  Mentionez ca tata nu mai are nici o pretentie. Multumesc.

  marius oanca 07.07.2021
 • Buna ziua,
  vreau sa cumpar un teren pentru fiul meu in varsta de 14ani dar sa am si eu, ca parinte, dreptul la 50% din acesta; practic sa pot construi iar terenul sa nu poata fi vandut de fiul meu atata timp cat sunt in viata.
  Se poate asa ceva?

  Elena 11.07.2021
 • Bună ziua,
  Tatăl meu vrea sa îmi lase moștenire casa , el s-a recăsătorit anul trecut. Ce act îmi poate face da după decesul lui sa îmi rămână totul mie. Soția lui este de acord, dar când nu o mai fi el cine știe cum stau lucrurile. Iar dacă după decesul tatălui meu , soția lui moștenește partea ce i se cuvine , ea cum îmi poate da mie moștenirea ei? După decesul soției tatălui meu nu vreau sa vina rudele ei sa își ceara drepturi.
  Tata are terenul primit donatie de la părinții lui , iar casa este făcută cu banii din vânzarea apartamentului după divorțul de mama în urma cu 19ani aproximativ.
  Cu actuala soție sta de 3 ani și sunt căsătoriți cu acte din octombrie 2020 ( dacă are importanta)
  Va mulțumesc.

  TALIDA 12.07.2021
 • Bună ziua . Bunicul meu are act de vânzare cumpărare pe teren și casa și dorește sa îmi facă mie act de vânzare cumpărare, poate sa îmi facă fără sa întrebe cei 2 copii ai sai? Va multumesc

  Purcea Gabriel 03.08.2021
 • Foarte foarte bine explicat in articol. O intrebare as avea daca ma puteti ajuta. Parintii mei doresc sa imi vanda mie apartamentul lor pentru a evita ca sora mea vitrega (din partea tatalui) plecata inca din anii 90 din tara sa poata emite pretentii asupra imobilului in cazul decesului tatalui meu. Intrebarea mea este urmatoarea: este suficient ca doar tatal meu sa-mi vanda prin contract de vanz-cump doar partea lui de 50% din apartament, astfel propietari devenind eu cu mama in cote egale? Voi plati pretul si voi atasa extrasul de cont la contract.
  Multumesc anticipat!

  Daniel 07.08.2021
 • Buna seara! Doresc sa achizitionez un apartament,parintii imi transfera in cont contrav de 75.000e, in acest caz ei trebuie sa mi faca ctr de donatie ptr bani, ca eu sa justific provenienta lor? Multumesc!

  Ana 10.08.2021
 • Buna ziua,
  Tata meu vitreg nu mai are alți copii, decât pe mine , dar are nepoți, vrea să-mi facă mie act vânzare cumpărare pe casa la notar, ce taxe ar fi și dacă ar mai avea vreun drept după nepoții lui ?

  Laura 12.08.2021
 • Buna ziua, dupa moartea sotului meu am facut succesiunea si am mostenit si eu si fiica mea ce era pe numele lui. Fiica mea este minora are 16 ani, are un curator numit de autoritatea tutelara. Intrebarea mea este: daca vrem sa vindem niste terenuri pe care parte din ele le-a mostenit si fiica mea, mai este nevoie de alte acte de la autoritatea tutelara sau judecatorie sa putem face acest lucru? Multumesc.

  elena 23.08.2021
 • Bună ziua am o întrebare daca parinții mei au murit și am un contract de întreținere pe apartament trebuie sa mai schimbam contractul sau cum se procedeaza va multumesc.

  Flori Camelia 25.08.2021
 • Bună seara!
  Părinții mei sunt divorțați, iar eu și soțul meu vrem sa cumpărăm apartamentul lor, ca fiecare sa își primească partea lui, iar mama sa rămână în continuare în apartament.
  Pe contractul de vanzare cumparare o putem trece și pe mama, chiar dacă ea este unul din vânzători?

  Alina 13.09.2021
 • Buna ziua ! Am doi copii 19 și 15 ani apartamentul este pe numele meu dinainte de căsătorie și doresc sa fac cumva să îl trec fetițe de 15 ani Care este procedura Va mulțumesc anticipat pentru raspuns

  Andrei Ferescu 14.09.2021
 • Buna seara , am si eu o nelamurire daca ma puteti ajuta va rog,parintii mei sunt despartiti dar nu sunt divortati si vor sa vanda casa parinteasca.Eu sunt plecata in strainainte si nu pot fi prezenta.Ei spun ca si eu sunt trecuta pe contractul de casa este adevarat ca ei nu poate sa vanda casa fara semnatura mea?va multumesc

  Diana Maher 27.09.2021
  • Dacă chiar ești trecuta pe contract, nu au cum sa vândă fără tine. Dacă nu ești trecuta atunci da, vor vinde

   Anca 14.02.2023
 • Buna ziua. Mama mea a dobândit o casa printr-un contract vanzare cumparare de la bunica ei in anul 1986.In anul 2021 mama a murit.Mentionez ca eu am fost adoptată de o alta familie,iar mama mamei mele (bunica) ma cautat si vrea sa-mi lase casa mamei biologice mostenire.Cum trebuie să procedez ca sa pot dobândi casa? Multumesc.

  Robert 30.09.2021
 • Buna ziua,
  Am dori sa facem un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager catre fiica noastra dupa decesul nostru,sotul acesteia are dreptul in caz de divort la acest bun sau nu?
  Va multumesc

  Nica Anton 17.10.2021
 • Buna ziua! Tatal meu a murit in dec 2020 si abia zile acestea am reusit sa fac succesiunea. Mai am doua surori. Una este stabilita in Franta de 20 de ani, cealalta in Germania de 2 ani. Doar eu am fost langa parintii mei in ultimii ani , spital, inmormantare, acte,ingrijire
  etc. Am convenit cu mama sa imi vanda mie casa ( in care a locuit cu tatal meu )si notara ne-a trecut pe certificatul de mostenitor la toate 4 , aceeasi cota de 1/4.
  Ce cota de despagubire trebuie sa le dau celor doua surori?
  Ce fel de act trebuie facut ca sa nu mai ajung pe la notar dupa ce moare ea? Mama are 75 de ani. Va multumesc frumos!

  Florentina 17.10.2021
 • Buna seara. Eu si sora mea ne a ramas mostenire de la tatal nostru o casa si teren de 1200 m2 in urma decesului lui. Nu am facut succesiunea. Avem act de vanzare cuparare pe cei 1200 m2 pe numele tatalui. Acum cateva zile am mers la tara sa achitam impozitul si am aflat ca mai este si un alt teren pe numele tatalui la care nu detinem actele. Ce putem face ? Unde putem actiona sa scoatem un duplicat ceva? Multumesc anticipat.

  Mariana 11.12.2021
 • Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la nelamurirea mea: in cazul in care sotul primeste o donatie irevocabila, in bani, de la parinti, iar in baza donatiei cumpara un apartament pe baza unui contract de vanzare-cumparare. Ce se intampla cu apartamentul in cazul in care sotul decedeaza ?
  Apartamentul revine sotiei sau copiilor sau parintilor care au facut donatia ?

  Anca 10.01.2022
 • buna ziua as dori sa stiu ce acte trbuie ca desmostenesc o casa parinteasca si daca se poate face fara bani cu noua lege

  vasilica 18.01.2022
 • Bună seara ,va rog frumos sa ma ajutați și pe mine cu o nelămurire. Sotul meu și a făcut actele de curând pe casa ea fiind moștenire .El din căsătoria anterioara mai are un băiat de 15 ani.si din căsătoria actuala un băiat de 5 ani,poate sa facă act de donație băiatului cel mic ,fiind ca tutore eu mama lui.ce ma sfătuiți sa fac.

  Constantin andrea 22.01.2022
 • Bună ziua. Va rog sa ma ajutați cu un raspuns la nelămurirea mea:tatăl meu mi a făcut o donație un teren (noi fiind 2 surori).Donație este cu titlu gratuit și cu scutire de raport.Sora mea nu dorește parte din teren asa ca am făcut o înțelegere între noi (scrisa cu martori) cum ca îmi cedează partea ei iar eu împreună cu soțul meu sa o despagubim cu o suma de bani. Și acum urmează întrebarea:când se va face partajul pe celelalte bunuri pe care le dețin părinții noștri, donația (pe terenul descris mai sus) se va mai pune pe masa sau e considerat donație și vom împărți doar celelalte proprietăți? Sau DC ea va mai vrea o cota parte din acel teren declarația făcută între noi este valabila și corecta din punct de vedere legal se va putea tine cont de acea declarație sau nu?

  Nicoleta Teodora 12.02.2022
 • Mulțumesc frumos .

  Nicoleta Teodora 12.02.2022
 • Bună seara aș dori să vând un apartament cu 3 ca are…
  Întrebarea mea este..
  Soțul a decedat în urmă 2 ani..
  Iar ca soție cât îmi revine mie și la moștenitor.. Deși avem doar o fată.
  Mulțumesc anticipat pntr răspuns.

  Claudiu 18.02.2022
 • Bună seara aș dori să vând un apartament cu 3 camere…
  Întrebarea mea este..
  Soțul a decedat în urmă cu 2 ani..
  Iar ca soție cât îmi revine mie și la moștenitor.. Deși avem doar o fată.
  Mulțumesc anticipat pntr răspuns.

  Claudiu 18.02.2022
 • Bună seara. Noi suntem 4 surori iar tatăl nostru are o vârstă înaintată (84 ani) și ceva probleme. Începe să uite in ultimul timp. Ce putem face să trecem casa pe numele tuturor? Mai ales acum când este in viață. Mulțumesc

  Mihai Mariana 16.03.2022
 • Bună ziua !
  As dori sa știu ce act de proprietate sa fac , vânzare cumpărare cu clauza sau donație?
  Tatăl meu a murit , în anul 1997 , mama mea trăiește. De atunci nu am făcut nici succesiunea. Eu am doar o sora , care nu are niciun fel de pretenții.Astept un răspuns de la d voastră, sa știu ce am de făcut. Mulțumesc anticipat!

  Neacsu Nicoleta 19.03.2022
 • Buna seara ,am o nelămurire.Va întreb dacă mama mea ia dat fratelui meu apartamentul prin întreținere,adică și-a luat angajamentul că va avea grijă de ia până decedează și se ocupa de toate pomenile până la un an,dar nu a fost așa,eu și cu sora mea putem să-l dăm în judecată?Mama înainte să moară cu 2saptamani înainte sa dus la notar fara sa ne spună și a făcut act de întreținere pe numele lui fratelui,este corectdivreau sastiu cat este valabil.Multumesc

  Elena Sarapciu 02.04.2022
 • Buna ziua!Părinți mei au împreună în urma căsătoriei un apartament și o casă pe care vor sa le lase copiilor mei,problema este că tata mai are 3copii din căsătorii anterioare.Am citi că orice fel de cvc ,donație sau testament sunt atacabile.Daca părinți mei divorțează iar în urma partajului tata îi cedează cota lui mamei iar ulterior mame face donație copiilor mei,ceilalți moștenitori ai tatălui mai au vreun drept?

  Maria 13.04.2022
 • Buna!
  Sunt singura la părinți,locuiesc cu tatăl meu și el a divorțat de mama(nu ținem legătura cu ea).
  Tata ar vrea sa treacă casa pe numele meu.
  Este nevoie de multa “umblătură” pentru a face asta? Multe acte?
  Su cum ar trebui sa se facă contractul? De vânzare cumpărare ,sau….???????

  Alina 27.04.2022
 • Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti daca este posibil ca tatal meu sa-mi faca act de vanzare cumparare pentru un apartament, fara sa am dovada efectuarii platii (adica transfer bancar)? Eventual printr-o declaratie pe proprie raspundere ca a primit de la mine suma minima existenta in grila notariala?

  Maria 03.05.2022
  • Bună ziua, nu prea se poate. Contractul nu va fi valabil fără dovada plăţii, iar notarul vă cere obligatoriu ordinul de plată de la bancă.

   Pascaru Lucia 13.05.2022
 • Bună ziua, tatăl meu vrea sa i treacă casa fratelui meu el fiind proprietar. Poate fără acordul meu? Va rog daca se poate să-mi răspundeți.

  Mihai Georgiana 12.05.2022
  • Bună ziua, da, se poate.

   Pascaru Lucia 13.05.2022
 • Buna seara si va mulțumesc ca sunteți aici sa ne ajutati.
  As dori va rog un ajutor.
  Am o casa, undeva la tara, cu contract de vanzare- cumparare, de pe urma divorțului cu primul meu sot,unde acum in acea casa, locuieste fratele meu împreună cu copii si sotia lui.
  Eu sunt la a doua căsătorie ,eu nu am copiii, dar, actualul meu sot are doi copii.
  As dori sa trec casa pe numele fratelui sau al copiilor lui(nepoților).
  Intrebarea mea este..Pot face donatie unuia dintre copiii(menționez ca toti 3 sunt minori)? As dori evita o vânzare-cumpărare direct catre frate (au rate la banca si nu stiu ce le poate rezerva viitorul si nu vreau sa ramana pe drumuri).
  PS. Eu mai am si alti nepoti.
  Va mulțumesc!

  Liliana 21.05.2022
 • Bună ziua
  Am o întrebare, suntem 2 surori, căsătorite ambele, sora mea locuiește în casa cumpărată de ea și sotul ei iar eu locuiesc în casa mamei noastre.
  Sora mea dorește ca eu sa o despagubesc ca sa -mi revină mie ap.mamei, cu jumătate din valoarea ap., cât mama noastră este în viata…bineînțeles, cu acordul ei.Eu nu stiu cum sa procedez în acest caz, cum aflu valoarea reala a ap.ca sa stiu ce suma sa-i ofer…sa chem un evaluator acasa, sa evalueze ap.? Și mai departe, care sunt pașii, ce ar trebui sa facă mama la notar? După ce-i depun banii în cont surorii mele, mama sa-mi facă mie contract de vanzare-cumparare, ca sora mea sa nu mai aibă nici un drept la acest ap….
  Mulțumesc anticipat !
  Astept sfaturile dvs…macar sa am idee ce voi face pe viitor !

  Militaru Elena 24.05.2022
 • Buna ziua as dori sa aflu cum pot trece o casa cu terenul aferent pe numele meu mentionez ca. Casa este construita pe un teren proprietete a soacrei mele care are 5 copii. Unul fiind sotia mea. Care are cota parte din acel teren…si am dori sa ne trecem casa pe numele nostru. Cum putem face asta fara a face contract de vanzare cumparare. Adica cel mai ieftin posibil..multumesc

  alexandru 16.06.2022
 • Buna ziua santem 2 frații mama vrea sa I deie la un copil partea atunci celelalt frate rămâne cu ceva eu nu am semnat nimic

  Catona cristian ioan 25.06.2022
 • Buna ziua parinti mei mi-au lasat casa prin act vinzare cumparare, acum dupà decesul la ambi parinti trebuie intocmit alt act de proprietate sau este valabil acel act ce a fost tocmit atunci, in sensul oriunde merg pot prezenta acel act ce ma reprezinta ca proprietar? Pot lua in spatiu pt domiciliu copii mei? Multumesc

  Stefan 03.07.2022
  • Bună ziua, contractul de vânzare-cumpărare reprezintă titlu de proprietate.

   Pascaru Lucia 26.07.2022
 • Buna ziua stimate domn,
  As dori sa o mica lamurire.
  Cum se poate face act de donatie a unui apartament, intre parinte si copilul sau major, tinand cond ca parintele este spitalizat, cu accident vascular si nu se poate exprima sau scrie?
  Ce este de facut in acest caz? Va rog un sfat!
  Multumesc

  Adrian 04.08.2022
 • Buna ziua!
  Am rugămintea, dacă doriți, sa ma consiliați intr-o problema. As dori sa ma sfătuiți în situația următoare:

  Cu doua luni in urma, înainte de nunta, ginerele a cumpărat un apartament împreună cu părinții lui, el contribuind cu 16000 euro din valoarea totala de 74500 ( zic ei), este menționat in contract ca are o treime din acest apartament ( spun ei).
  Cu o săptămână în urmă , fiica mea s-a căsătorit și locuiește cu ginerele în acel apartament ( ei in fapt, locuind impreuna de aproximativ 4 ani, dar în chirie) . Ptr ca apartamentul necesita renovare aproape totala,  fiica mea nu-și doreste sa investească bani în acea locuinta atât timp cât nu este proprietar. În caz de investiție la ce ar trebui sa fie atenta?
  Tinerii își doresc apartamentul doar pe numele lor, din acest motiv.
  Noi , ca părinți ai fetei,  ne-am dorit ca apartamentul sa fie achizitionat dupa nunta din darul de nuntă si sume egale de la părinți, sa pornească în viitor în mod egal. Nu s-a dorit acest lucru , fapt care îmi creează mari suspiciuni,  și ne face pe noi ca părinți, sa luam masuri de precauție in  situația de față.
  Noi , părinții fetei suntem dispuși sa dăm 35000 euro , aproximativ jumătate din valoarea apartamentului, ptr a fi si pe numele ei. 
  Ținând cont ca acel apartament are 3 proprietari,   care ar fi modalitatea de cumpărare de la cei 3 proprietari, ptr ca fiica mea sa aibă jumătate din apartament.

    Menționez ca fiica mea este unicul meu copil, iar ginerele mai are o soră.
  Ce clauze se trec în contract ptr a nu putea fi înstrăinată valoarea care o dam noi ca părinți ai fetei?
  Care e procedura cea mai corecta dar și cea mai SIGURA, în caz de orice rău neprevăzut în viitor, mai ales ca tinerii nu au încă copii.. Va mulțumesc!

  Ana 29.08.2022
 • buna

  sinescu amelia 04.09.2022
  • poate tata SA Vanda fara mine casa lui mamai mea CA Este moarta copii casa sunt pe numele tata meu sinescu

   sinescu amelia 04.09.2022
 • buna ziua. am donat un apartament copiilor care vor sa il vanda . eu am drept de uzufruct si sunt de acord cu vanzarea. De ce acte au nevoie la notar pentru aceasta tranzactie? multumesc !

  Sicilia stan 26.09.2022
 • Buna seara,am și eu o întrebare,eu cu soțul meu am luat în apartament după ce ne am căsătorit,cu contract de vânzare -cumpare,pe numele la amândoi,noi nu avem copii, întrebarea mea este daca cineva din familia lui ar avea vreun drept daca unul din noi nu ar mai fi? mulțumesc

  Costea Roxana 18.11.2022
 • buna ziua! parintii meu vor sa imi dea mie casa construita de ei. eu mai am 4 frati. Tata fiind cu dementa a fost imputernicit un frate prin tribunal pentru a semna. Actele se pot face vanzare- cumpararare sau doar prin donatie?

  Andrei 05.12.2022
 • Buna ziua!
  Socrul meu (care are doi baieti) a cumparat o casa la tara (pe numele lui) in care a investit impreuna doar cú sotul meu bani. Acum doreste sa ne-o vanda noua, intrucat a imbatranit si nu isi mai permite sa continue lucrarile. Am vrea sa stim care sunt pasii ce trebuie urmati pentru ca sotul meu sa fie in legalitate si sa se pazeasca de vreo eventuala pretentie din partea fratelui.
  Multumesc anticipat!

  Ana 07.01.2023
 • bună ziua, părinții mei au făcut act de vânzare cumpărare fratelui mai mic dar nu s-a dat nici un leu. eu ca moștenitor pot acționa în judecata pt dreptul la moștenire?

  Srin 18.01.2023
 • bună ziua, părinții mei au făcut act de vânzare cumpărare fratelui mai mic dar nu s-a dat nici un leu. eu ca moștenitor pot acționa în judecata pt dreptul la moștenire?

  Sorin 18.01.2023
 • va rog sa mi spuneți dacă soțul mi a făcut o donație pe un imobil au parte și cei trei copii ai noștri

  Nina nechita 19.01.2023
 • Ce drepturi au copiii în urma decesului tatălui lor ,acesta neavând niciun bun pt a se deschide succesiunea ,iar eu fiul meu nepoțelul de 8 ani locuiesc în casa părintească a tatălui încă de la nașterea lui ,adică din 1992, bunicii nelocuind niciodată cu aici,ei fiind stabiliți la tara ,deci ce drepturi au,atât fiul ,cât și fiica mea , ținându-se cont ca bunicii vor sa’i lase totul,inclusiv aceasta casa părintească,unicei lor fiice ,deci fiul si nepotelul urmând a fi alungați din casă .Specific ca bunicii,de fapt ,fostii socri , nu au contribuit în toți acești 31 ani la niciun fel de investiții necesare imobilului,lăsând totul pe seama mea.
  Mulțumesc pt înțelegere!

  Camelia Niculescu 01.02.2023
 • bună ziua,am și eu o întrebare doamna avocat,eu sunt recăsătorită și am doi copii din prima căsătorie și actualul soț are și el doi copii din prima căsătorie,acuma noi vrem sa facem acte vînzare cumpărare la un copil al meu, după moartea noastră poate ataca copii lui actul de vînzare cumpărare a copilului meu? vă rog frumos să-mi răspundeți

  Ana 12.02.2023
 • Citesc numai vanzari și donării, parinti și copii.dar ,vinzare,donare copil și parinte nu se poate???

  Călim Florentina 11.03.2023
 • numai parinti la copil….dar copil la parinte nu am văzut niciun comentariu….numai părinți sa dea….

  Călin Florentina 13.03.2023
 • buna seara am si eu o intrebare acum 7 ani parinti mei mia dat o casa casa batrineasca si am construit mie am facut contract vinzare cumparare acum 2ani mam mutat cu ei din care tatal meu e nevazator si mama paralizata la pat . am 2 frati care vin mereu sai ia bani din pensie e corect sai dea bani si eu sa vad de ei doar ca mia dat casa

  DragoiCristina 25.03.2023
 • Buna ziua, mama doreste sa imi faca act vanzare-cumparare, deoarece eu sunt singura care port de grija dumneaei. Frati mei nu vor decat ca dansa sa moara, sa ia ce eu consider ca nu au drept, neinvestind si neavand grija de dansa. Doreste sa faca acest act cu clauza, dupa ce decedeaza doar eu sa fiu propietarul acestui apartament. Si care ar fi costurile pt un asemenea act? Va multumesc

  Lazar Marioara 03.04.2023
 • am făcut acte la notar de vânzare cumpărare a unei case către un copil pot sa anulez acest act

  Nicola georgeta 02.05.2023
 • Buna ziua!Daca fac partaj succesoral dupa decesul tatalui,care la momentul decesului era divortat de 20 de ani de mama,imobilul fiind dobandit cu contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere a unei batrane,aceasta a mai supravietuit 5 ani dupa parasirea domiciliului de catre sotie,iar eu si tatal am continuat ingrijirea si toate cele crestinesti dupa decesul acesteia(asa era mentionat in contract)!Toate acestea dovedite cu hot.de divort,act de deces si martori,Ce cota parte a-si avea eu ca unic mostenitor al tatalui?mulțumesc

  Andreea Hriscu 05.05.2023
 • După decesul tatălui la succesiune eu și fratele am cedat toate bunurile mamei.Intre timp a murit și fratele.Mama vrea sa-mi dea mie totul.Cum trebuie sa procedez donație sau act de vânzare cumpărare?

  Ion Pindaru 08.05.2023
 • Bună ziua ! Am şi eu o întrebare şi anume: EU şi sotia dorim să-i donăm fiului nostru(unic) apartamentul şi acum vine întrebarea: după donatie mai putem locui în apartament sau mai avem domiciliu în acesta pînă la deces?Mulțumesc!

  Baciu Gheorghe 18.05.2023
 • Buna ziua. După decesul mamei mele am anumite neclarități. Casa in care au stat părinții mei a fost moștenirea mamei mele când au murit bunicii dar apoi părinții mei au mai ridicat un etaj și o mansardă. In acest caz cum se împarte casa ( și terenul aferent) între mine și tatăl meu??? Contează că moștenirea a fost a mamei sau nu?

  Csilla Papadopol 25.06.2023
 • Bună seara. As avea nevoie de un sfat legat de următoarea problema: părinții mei, după pensionarea tatalui , s- au mutat la tara și au locuit în casa părinților mamei mele, neavând alte venituri decât pensia tatalui. În 1991 tatăl meu a decedat.In martie 1992 am mers la Tribunalul Pitești pentru succesiune și pentru ca mama și martorii au declarat ca tata nu a avut nici casa, nici pământ și ca a locuit în casa părinților mamei, ne- au spus ca nu avem ce succesiune sa facem și am plecat cum am venit…Acum mama vrea sa- mi doneze mie. unicul copil casa rămasă de la bunicii mei în care încă mai locuiește. Îmi puteți spune ce acte sunt necesare și ce implica situația prezentata mai sus? Va mulțumesc anticipat și va doresc seara linistita!

  Cercel Mariana 28.08.2023
 • am doi copii și asi dori sa ma ajutați cu o casa va rog frumos

  Alexandra 21.09.2023
 • Bunā ziua as dori o informatie mama are vrea sami dea casa mie si sotiei Prin vanzare cumparare. tatal este mort suntem doi frati prima trebuie sa facem succesiunea suntem plecati in Italia am putea sai facem procuri de aici so imputernici pe mama ?ce tipuri de procuri

  Cosmin 01.12.2023
 • buna ziua am făcut și eu cu părinți mei contract de vânzare cumpărare între mine și iei cu suma de 10.000 euro pe care este semnat că ia primit. fara clauza. iar sora mea vrea să mă de-a in judecată

  Damian 08.12.2023

Leave a comment

Your email address will not be published.