fbpx

CUM SE FACE MOŞTENIREA ATUNCI CÂND NU SUNT PREZENŢI TOŢI MOŞTENITORII

moștenirea legală

Primesc frecvent întrebarea dacă moştenirea (sau succesiunea) se poate face atunci când nu sunt prezenţi toţi moştenitorii.

Deşi legea română prevede că moştenirea se acceptă în termen de 12 luni (6 luni, pe vechiul Cod civil), în realitate, moştenirile se dezbat la mult timp după decesul celui care lasă moştenirea. Uneori, chiar si mai bine de 30 de ani.

Evident că în această situaţie, unii moştenitori fie au decedat, la rândul lor, fie au plecat în străinătate şi au pierdut legătura cu familia extinsă.

În acest caz, MOŞTENIREA NU SE POATE DEZBATE LA NOTAR.

Noua procedură notarială nu mai prevede posibilitatea citării moştenitorilor, ci este obligatoriu ca aceştia să fie prezenţi în faţa notarului public.

În cazul în care acest lucru nu este posibil, procedura succesorală se poate realiza la instanţa de judecată. În cadrul procedurii judiciare, NU ESTE NECESARĂ PREZENŢA TUTUROR MOŞTENITORILOR, fiind suficient ca aceştia să fie citaţi legal. De asemenea, moştenitorii pot fi reprezentaţi prin avocat.

Acte necesare:

  • copii cărţi identitate
  • acte stare civilă – certificate de deces, certificate de naştere, certificate de căsătorie
  • acte de proprietate – contracte de vânzare-cumpărare, donaţii, titluri de proprietate, etc.
  • ANEXA 24 (se obţine de la primărie)
  • extrase de carte funciară (dacă există imobile intabulate)
  • orice alte acte necesare, de la caz la caz

 

 

5 Comments

  • buna ziua .unul din parintii meiba decedat .sora mea nu vrea sa participe la.succesiune .intrebarea mea este .mama imi poate da mie partea ei in acest moment?

    ricuta 14.05.2023
  • bună ziua tatălui a murit de un an de zile iar mama vrea semnătura mea și eu nu vrea nu este mama mea naturala iar tata nu a pus mimica pe numele iei ce am de făcut. va mulțumesc frumos

    Andreea Bianca Hodis 08.07.2023
  • Va rog sa ma ajutați și mulțumesc frumos aștept răspuns

    Andreea Bianca Hodis 08.07.2023
  • buna ziua,tatal meu are 3 surori ,de la moartea mamei din 1992 nu s-a dezbatur succesiunea(as dori sa stiu niste raspunsuri)casa batraneasca se afla in curtea unde tatal meu a construit o alta casa cu 3 cam,intabulata pe numele lui,(pamantul de sub casa fiind al bunicii (tatal lui adica bunicul meu a murit pe front si nu apare pe rol)casa la care au ajutat si surorile la construire (care ulterior au fost despagubite prin sentinta judecatoreasca pentru contributia la constructie)acum eu vreau sa dezbat taxa de succesiune ,una din surori cat si nepotii celei de a doua sunt de acord sa imi cedeze cota lor parte ,insa nepotul cele de a treia sora(decedata recent)nu doreste sa sa prezinte si nici sa imi dea actele necesare initieri dezbaterii,doreste cota lui parte (pe care o doreste intr-o singura parcela,eu sunt de acord sa isi primeasca cota lui dar din fiecare parcela 25% asa cum i s-ar cuveni,intrebari:daca tatal meu a platit din 1991 pana azi impozit pe terenuri fara sa aiba vre-un beneficiu (apia o arenda ori sa il munceasca)cat si pe ambele case pe care le-a intretinut platit taxe impozite ,nepotul cat si ceilati neinteresandu-se de nimic: ar putea sa ii ceara in istanta plata cotei de taxe pe care tatal meu le-a achitat?cum pot sa incep procedura daca el nu imi da copiile actelor?cum ar fi impartita proprietatea ?as fi obligata sa ii cumpar partea lui sau sa-i cedez pe a mea?sau poate ramane comproprietar cu mine impreuna? multumesc si va doresc o zi frumoasa. cu stima Marius

    marius 07.11.2023
  • flori Hristos a înviat întrebarea mea șapte frați patru în străinătate eu singur am plătit avocat de opt ani mă chinui frații mei au bani și eu m am chinuit să plătesc avocat de opt ani de zile și acuma vor și ei moștenire după atâția ani cum să mai fac vă mulțumesc frumos

    Dulici 08.05.2024

Leave a comment

Your email address will not be published.