fbpx

Carmen Dan, despre necesitatea brăţărilor electronice: Anul trecut, din 3.000 de ordine de protecţie, peste 25% au fost încălcate

Carmen Dan, ministrul de Interne, a declarat luni ca anul trecut au fost emise 3.000 de ordine de protectie, din care peste 25% au fost incalcate. Din acest motiv se considera ca este necesara schimbarea legislatiei in vigoare, inclusiv posibilitatea folosirii bratarilor de protectie, similare cu cele de la arestul la domiciliu.

„Sunt femeie si reactionez cand avem situatii in care se vorbeste despre violenta in familie. Suntem in faza de finalizare a unei discutii legislative si discutam cu toti factorii, printre care si ministerul Justitiei si ministerul Muncii, prin agentia Egalitatii de Sanse. Sunt cateva propuneri care privesc amendarea legislatiei privind posibilitatea emiterii uni ordin provizoriu de catre politist”, suntine  Carmen Dan.

In prezent, legislatia prevede faptul ca ordinul de protectie se elibereaza in baza Legii 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, doar printr-o cerere adresata judecatoriei din raza domiciliului celui care face solicitarea.

„Anul trecut au fost emise peste 3.000 de astfel de ordine de protectie si mai mult de 25% nu au fost respectate. Este foarte important sa colaboreze toate institutiile cu competente sa evitam acest gen de cazuri. Vom face cunoscute propunerile noastre. Avem legislatie pentru purtarea acestor bratari de protectie atunci cand vorbim de arestul la domiciliu, in ceea ce priveste aprobarea unor astfel de dispozitive, noi trebuie sa gasim solutii ca acestea sa fie adaptate si cand vorbim de violenta in familie”, a mai adaugat ministrul de Interne.

Declaratia lui Carmen Dan vine in urma unui caz in care directoarea unei gradinite a fost injunghiata mortal vineri in Bucuresti. Vinovatul este chiar sotul acesteia, care avea ordin de restrictie. Ordinul a fost emis in data de 24 noiembrie 2017 de catre magistratii Judecatoriei Sectorului 2 din Bucuresti, si prevedea ca barbatul trebuia sa pastreze o distanta minima de 200 metri fata de femeie, fata de domiciliul acesteia si fata de locul sau de munca, situat tot in sectorul 2, dar si fata de copiii lor.
Sursa: E-juridic.ro