fbpx

Ministrul Mediului: Viitoarea taxa de mediu nu va fi una de prima înmatriculare

Termenul din luna martie ar putea fi decalat, Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, susţine că noua taxa de mediu nu este gata şi a lăsat de înţeles, la sfârşitul audierilor din Parlament, că termenul din luna martie pentru elaborarea unei noi taxe ar putea fi decalat.

„Forma finală a taxei trebuie să aibă un singur scop, pentru ca şi eu, şi Guvernul României, şi cred că fiecare dintre noi ne dorim să trăim într-un mediu curat, într-un mediu sănătos, dar nu numai noi acum, ci şi generaţiile viitoare, şi suntem responsabili pentru acest lucru (…) Nu este o taxă şi nu o să fie o taxă de primă înmatriculare sau o taxă care să-i penalizeze pe toţi cei care îşi cumpară o masina second-hand, va fi o taxă, să spunem între ghilimele, numai în vederea poluării”, a declarat, ministrul propus la Mediu, Graţiela Gavrilescu, la sfârşitul audierilor din comisia de specialitate din Parlament – comisia care a avizat-o favorabil pe Gavrilescu pentru un nou mandat de ministru al Mediului.

Întrebată dacă luna martie va mai ramâne ca termen pentru elaborarea noii taxe, Gavrilescu a precizat faptul că „studiile toate durează şi ne dorim ca aceste studii să fie bine efectuate. Durează un pic mai mult, dar mai bine mai mult şi sigur, decât să ne pripim si să nu iasă un lucru bun”.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, declara în decembrie 2017, în şedinta Comisiilor de Mediu ale Parlamentului, că timbrul de mediu ar putea fi înlocuit pâna în luna martie sau aprilie 2018, conform directivelor europene, pentru diminuarea poluării.

„Bugetul Adminstratiei Fondului pentru Mediu (AFM) va fi aprobat undeva în martie – aprilie, anul viitor. Sper ca, pâna atunci, să avem o înlocuire a timbrului de mediu, conform directivelor europene. Vrem ca poluarea să fie diminuată. Nu stiu cum va ieşi forma finală a acestei penalităţi pentru masinile care vor polua şi sper ca în martie anul viitor, înainte ca bugetul de venituri si cheltuieli al AFM să fie aprobat, să avem şi o formă finală. Principiul va fi acelaşi, adică «Poluatorul plăteşte». Amprenta trebuie să fie neapărat carbonul ca emisie. De asemenea, sperăm ca săptamâna viitoare să avem Hotărârea de Guvern de adoptare a Planului Naţional de Gestiune a Deşeurilor si, în felul acesta, procedura de infringement si o conditionalitate ex-ante pentru România să fie bifată, să notificăm Comisia Europeană”, a susţinut Gavrilescu, în şedinta din Comisiile de mediu ale Parlamentului pentru aprobarea bugetului pe anul 2018 pentru Ministerul Mediului.

Sursa: bizlawyer.ro