fbpx

Ce trebuie să faci concret pentru a obţine restituirea taxei auto

De la 7 august 2017, restituirea fostelor taxe auto și a timbrului de mediu a devenit oficial un drept al celor care le-au plătit în trecut și care nu au primit până acum banii înapoi. Asta înseamnă că, odată ce s-a aprobat modelul de cerere de restituire, vă puteţi adresa organelor fiscale. Totuși, anumiți proprietari de mașini nu vor mai trebui să depună iarăși documentele și vor putea obține banii chiar mai repede decât ceilalți. În orice caz, până în martie 2019, toți banii vor fi restituiți solicitanților.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017 vine să soluționeze o problemă pe care o aveau nu doar proprietarii de mașini, ci și administrațiile fiscale în privința restituirii taxelor auto și timbrului de mediu.
Practic, până la 7 august 2017 nu exista niciun mecanism care să permită restituirea banilor de către Fisc, așa cum se explică și în nota de fundamentare a ordonanței. Pe de o parte, nu era procedură pentru restituirea timbrului de mediu, iar, pe de altă parte, procedura administrativă pentru restituirea fostelor taxe auto fusese abrogată în prima parte a anului 2017.
Acum a intrat în vigoare o procedură de restituire (administrativă), care le va permite tuturor celor care au plătit aceste taxe să le ceară înapoi, dacă nu au primit deja banii până acum. Iată, în cele ce urmează, pe baza prevederilor ordonanței, o serie de precizări importante pentru cei interesați să ceară banii înapoi de la Fisc:

1. Ce fel de taxe se vor restitui

Potrivit OUG nr. 52/2017, e vorba de următoarele taxe plătite la organele fiscale, indiferent de momentul când au fost percepute:

  • taxa specială pentru autoturisme și autovehicule;
  • taxa de poluare pentru autovehicule;
  • taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
  • timbrul de mediu pentru autovehicule.

2. Pot face cerere de restituire toţi cei care nu au primit banii

Ordonanța se referă clar doar la contribuabilii care nu au beneficiat de restituire până la 7 august 2017, momentul când aceasta a intrat în vigoare. Acest lucru înseamnă că pot face cerere chiar și cei care nu au cerut restiuirea taxei în baza vechii proceduri administrative de restituire a taxelor auto, abrogată. E important de precizat că, în cazul mașinilor cumpărate prin leasing financiar, dacă taxele au fost plătite de societatea de leasing, proprietarul mașinii cumpărate astfel e cel care are dreptul la restituirea banilor.

3. Până când se face cererea și când se vor restitui banii?

Cererile se pot face oricând, deoarece a fost aprobat modelul de cerere de către autoritățile centrale, iar termenul-limită de depunere este 31 august 2018. Primirea banilor nu se va face însă anul acesta, ci după cum urmează:
taxa specială, taxa pentru emisiile poluante și taxa de poluare – banii vor fi restituiți în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018;
timbrul de mediu – 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

4. Unde se depun cererile şi ce acte trebuie anexate?

Cererile de restituire se depun la organul fiscal competent, definit de OUG nr. 52/2017 după cum urmează: „Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin structurile de specialitate, cu atribuții de administrare a creanțelor fiscale, inclusiv unitățile subordonate acesteia”.
La cerere trebuie anexate următoarele documente:
documentul ce dovedește plata taxei (în original/copie), respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont;
copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare.

Odată ce aceste documente au fost depuse, organul fiscal va emite o decizie de restituire, pe care cei nemulțumiți o vor putea contesta, mai întâi la organul fiscal respectiv, iar, dacă vor fi nemulțumiți și de soluționarea contestației, se vor putea adresa instanței de contencios administrativ.

5. Ce au de făcut cei care au deja hotărâri definitive pentru restituirea taxelor?

Cei care au obținut hotărâri judecătorești definitive sunt vizați de această ordonanță, însă calendarele de restituire menționate mai sus nu li se aplică. Mai exact, în ordonanță sunt menționați cei care nu au primit până acum o soluție la cererea de restituire, precum și cei ale căror hotărâri devin executorii după 31 august 2018. Practic, ei vor depune actele la organul fiscal competent, după modelul arătat. Din moment ce calendarul respectiv nu li se aplică, aceștia vor putea primi banii mai devreme.

6. Cei care au primit decizii de restituire nu mai depun nimic

În actul normativ se mai precizează că sumele pentru care au fost emise deja decizii de soluționare a cererii de restituire vor fi date înapoi din oficiu, adică fără să se mai facă alte cereri de restituire suplimentare. Mai mult, cei care se află în această situație vor primi banii mai repede decât cei care nu au obținut decizii până acum, întrucât ordonanța prevede că restituirea sumelor reprezentând taxa specială, taxa pentru emisiile poluante și taxa de poluare se va face în termen de 120 de zile de la momentul când vor intra în vigoare normele metodologice ale ordonanței. Însă cei care au obținut decizii pentru restituirea timbrului de mediu, dar nu au primit (toți) banii până acum, îi vor obține în cel mult un an de-acum încolo, adică până cel târziu la data de 7 august 2018.

7. Ce fac cei care au depus cereri în baza vechii proceduri și nu au primit soluții până acum?

Până în februarie anul acesta, exista o procedură administrativă prin care se puteau cere înapoi banii pe taxa specială, taxa de poluare și taxa pentru emisiile poluante, așa cum explicam mai sus. Practic, cererile depuse nu au mai putut fi soluționate. Pentru cei care au depus cereri și se află în situația asta, OUG nr. 52/2017 prevede că nu mai e necesar să depună o nouă cerere. Restituirea se va face din oficiu, în cel mult 120 de zile de la data când vor intra în vigoare normele metodologice ale ordonanței de urgență.
Sursa: avocatnet.ro