fbpx

Conducerea sub influența alcoolului: care sunt consecințele legale

Una dintre cele mai frecvente infracțiuni de ordin rutier este conducerea sunt influența alcoolului. Deseori, conducătorilor de autovehicule nu le sunt clare anumite aspecte în legătură cu acest subiect, fapt ce dă curs multor întrebări:

  • Ce mi se poate întâmpla dacă am condus sub influența alcoolului și am fost depistat de organele de poliție?
  • Ce riscuri legale există?
  • Cum pot să-mi recuperez permisul?
  • Este posibil să merg la închisoare?
  • Voi avea cazier judiciar?
  • Cât durează procesul?
  • Pot să conduc în această perioadă?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le primesc de la clienții mei din postura de avocat. De aceea, în acest articol, voi oferi răspunsuri pentru cele mai întâlnite dintre aceste întrebări.

 

Conducerea sub influența alcoolului – contravenție sau infracțiune?

În primul rând, este de reținut faptul că nu orice faptă de conducere sub influența alcoolului este și infracțiune. Nivelul alcoolemiei este cel care conduce la clasificarea unei fapte ca fiind contravenție sau infracțiune.

Astfel, potrivit Codului Rutier, fapta este contravenție si se sancționează cu amenda (de la 9 la 20 puncte-amendă) și suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 zile dacă aparatul etilotest indică o concentrație sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau îmbibația alcoolică din sânge este sub 0.80 g/l.

În acest caz, se poate formula plângere contravențională la judecătoria în circumscripția căreia s-a săvârșit fapta. Pe durata procesului, permisul de conducere se restituie. Durata procesului este de aproximativ 6 până la 12 de luni.

Potrivit Codului Penal, fapta este infracțiune în măsura în care aparatul etilotest indică o valoare de peste 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. În acest caz, recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei este obligatorie. Dacă îmbibația alcoolică depășește valoarea de 0.80 g/l alcool pur în sânge, fapta este infracțiune si se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani sau cu amendă penală.

În ceea ce privește permisul de conducere, acesta este reținut pe toată durata cercetărilor. De asemenea, prin hotărârea instanței de judecată se poate decide anularea permisului, dar acest lucru nu este obligatoriu.

 conducerea sub influența alcoolului pedeapsă

 

Despre urmărirea penală în cazul conducerii sub influenței alcoolului

Durata procesului penal se poate întinde până la 12 luni în cursul urmăririi penale. În cazul în care se depășește această durată, se poate formula contestație la judecătorul de drepturi și libertăți pentru a se urgenta soluționarea cazului.

În cazul în care alcoolemia a fost una apropiată de limita legală, se poate solicita procurorului emiterea unei ordonanțe de renunțare la urmărire penală. Dacă acesta apreciază că fapta nu prezintă un grad de pericol social suficient de mare pentru continuarea urmăririi penale, poate admite cererea. Dacă procurorul respinge cererea, se poate solicita încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. Dacă și această cerere este respinsă, atunci dosarul va fi înaintat instanței de judecată.

Faza de judecată poate dura între 6 și 12 luni, iar judecătorul de caz are posibilitatea de pronunța o soluție de condamnare, de achitare sau de renunțare la aplicarea unei pedepse. În cazul în care decide condamnarea inculpatului, instanța poate amâna aplicarea pedepsei, poate suspenda executarea pedepsei sau poate dispune executarea pedepsei în regim de detenție.

Soluția aleasă depinde într-o măsură covârșitoare de circumstanțele faptei în concret săvârșite, dar și de persoana inculpatului. Comportamentul în timpul procesului, antecedența penală, felul în care acesta este caracterizat în societate, existența sau nu a acordului de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității pot influența deciziile judecătorului.

conducere sub influența alcoolului

 

Concluzii

Dată fiind creșterea semnificativă a fenomenului de conducere sub influența alcoolului, riscurile nu sunt deloc de neglijat. De asemenea, soluțiile tot mai aspre aplicate de către instanțele de judecată sunt un indiciu clar că se tinde către luarea unor măsuri mai drastice în astfel de cazuri.

De aceea, este recomandată – de fiecare dată – apelarea la serviciile unui cabinet de avocatură pentru realizarea unei apărări efective și eficiente. Astfel, vei putea minimiza consecințele nefaste pe care un astfel de dosar îl poate avea asupra unei persoane.

 

8 Comments

  • Când un funcționar public prins la volan cu alcoolemie de peste 1 la mie, nu este demis?
    -dacă primește condamnare cu amânare?
    – Sau renunțarea la aplicarea pedepsei?
    Multumesc

    Roșu mihai 25.12.2020
  • Am și eu o ntrebare ce pedeapsa primesc sau ce urmează daca am fost prins cu 0.46 in etilotest?

    • O alcoolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancționează cu amendă de la 21 la 50 de puncte şi suspendarea permisului pentru 3 luni (90 de zile).

      Conform legislatiei din Romania, atunci când şoferii sunt prinşi cu o îmbibaţie de alcool egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.
      Ce pedeapsă veţi primi in concret si care va fi modalitatea de executare a acesteia depinde de cazul concret, de circumstanţe si de apărarea pe care dvs impreună cu avocatul ales o veţi pregăti si prezenta in faţa instanţei de judecată.

      Pascaru Lucia 04.05.2021
      • Bună ziua am și eu o întrebare Am și eu o promisiune am cumpărat un teren și părțile nu sunt împărțite ce trebuie să fac

        Sunt doar doi proprietari
        Au 3 m² și are cotă de 1/2 amândoi

        Daniel 11.10.2022
  • Buna ziua am și eu o întrebare la dumneavoastră dacă dosarul meu a fost trimis mai departe către judecătorie din luna februarie este posibil sa mai aștept mult pentru fixarea termenului de judecată … Țin să menționez că am fost testat cu 0,44 cu aparatul de către polițist și la probele de sânge am avut 0.95 la prima probă și la a doua 0.70 rechizitoriul l-am primit în februarie anul acesta mulțumesc anticipat pentru răspuns

    Cernescu mihai 20.05.2021
  • Buna ziua am și eu o întrebare la dumneavoastră dacă dosarul meu a fost trimis mai departe către judecătorie din luna februarie este posibil sa mai aștept mult pentru fixarea termenului de judecată … Țin să menționez că am fost testat cu 0,44 cu aparatul de către polițist și la probele de sânge am avut 0.95 la prima probă și la a doua 0.70 rechizitoriul l-am primit în februarie anul acesta mulțumesc anticipat pentru răspuns

    Mihai 20.05.2021
    • Bună ziua, depinde de căt de aglomerată este instanţa la care aveţi înregistrat dosarul. Nu există o durată prestabilită. Poate dura o lună, două, trei. Încercaţi să depuneţi o cerere de urgentare a începerii judecăţii.

      Pascaru Lucia 02.06.2021
  • Bună ziua, am fost prins la volan cu alcoolemie 1,3 la etiltest, ce șanse as avea sa scap de închisoare, multumesc

    Gulie Gheorghe 17.12.2021

Leave a comment

Your email address will not be published.