fbpx

Cum alegi un avocat. Sfaturi practice.

În actualul context economico-social, consultarea unui avocat trebuie să constituie o regulă și de aceea, alegerea acestuia este un aspect foarte important în evitarea sau soluționarea cu succes a problemelor juridice cu care vă confruntați.

Ideal ar fi ca în situația unui avocat să procedezi la fel ca în situația unui medic: să te duci periodic la consultații, nu doar din când în când, în momentele în care iei anumite decizii în plan juridic. Desigur, în realitate nu se întâmplă mereu așa ci, de cele mai multe ori, se apelează la un avocat pentru a „repara” o situație juridică deja existentă și nu o consultare menită a evita consecințele unei asemenea situații. Așadar, de multe ori trebuie să îți alegi avocatul sub presiunea timpului, iar în aceste condiții, alegerea unui avocat se poate dovedi o misiune dificilă.

Avocații sunt foarte diferiți, în funcție de pregătire, experiență, specializare, modalitatea de abordare a cazurilor, dar și de tipologia umană.

Înainte de a analiza anumite particularități ale demersului de alegere a unui avocat, trebuie să cunoaștem câteva aspecte esențiale.

În primul rând, calitatea de avocat o pot avea doar persoanele înscrise în „tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naționale a Barourilor din România” (art. 1 alin. 2 din legea nr. 51/1995, republicată). De aceea, se impune necesitatea de a verifica avocatul pe care l-ai ales în Tabloul avocaților, pentru a te asigura că persoana din fața ta este cu adevărat de profesie avocat și nu aparține unor alte structuri (declarate ilegale), așa cum a fost cazul Baroului Constituțional.

Pe de altă parte, trebuie să ții cont de faptul că avocatul nu este obligat să îți preia cazul, ci are libertatea de a-și alege clienții în funcție de principiile și convingerile sale. De asemenea, avocatul poate să te refuze și în situația în care cauza ta nu promite o rezolvare într-un timp rezonabil, dacă implică o serie de complicații, dacă volumul de muncă este prea mare etc.

Este foarte important de reținut: nici o speță nu este identică cu alta. De aceea, nu porni niciodată de la premisa că alte cazuri de care ai auzit au fost rezolvate în același fel.

 

Relația avocat – client trebuie să fie bazată pe încredere

 

Un avocat trebuie să cunoască toate detaliile legate de caz, chiar și pe cele pe care tu le consideri irelevante. Avocații detestă „surprizele”, de aceea trebuie să cunoască detalii incomode, chiar dacă nu-ți face plăcere. Gândește-te că nu este doar penibil, ci și riscant să le audă în premieră în sala de judecată, de la adversar. Corelativ, un avocat bun nu trebuie să te mintă, ci trebuie să-ți ofere o imagine de ansamblu asupra a ceea ce urmează și să-ți răspundă la toate întrebările. Un avocat bun trebuie să fie și un bun psiholog.

Mai departe, este foarte important să îți cunoști cazul, să știi ce puncte forte și ce puncte slabe are, să încerci o evaluare cât mai obiectivă a situației pentru a avea o imagine despre ceea ce poți obține și ceea ce poți pierde, în urma unei acțiuni în judecată. Astfel, dacă situația o permite, poți solicita o consultanță de la mai mulți avocați, rezonabilă ca onorariu. O evaluare legală documentată și cât mai apropiată de imaginea proiectată de tine, alături de o comparație a tipologiei umane, te poate ajuta să te decizi cu cine mergi mai departe, în demersul juridic. Mai mult, este posibil să descoperi și o variantă care nu implică actul de justiție, ceea ce e o realizare din punct de vedere al economisirii de bani, timp și încărcătură emoțională.

Odată ce ai decis să mergi mai departe pentru a-ți rezolva problema, ai nevoie să cauți un avocat specializat în domeniile respective. Nu uita, însă, că celebritatea sau notorietatea unui avocat nu înseamnă neapărat că acel avocat este specializat pe domeniul tău sau „bun la toate”. Există numeroși avocați, mai puțin cunoscuți, dar foarte buni. Nu confunda notorietatea cu profesionalismul.

Recomandat este să petreci un timp studiind piața, căutând pe internet, citind articole scrise de avocatul respectiv și solicitând recomandări de la prieteni și cunoscuți.

Având în vedere că Legea nr. 51/1995 prevede că formele de exercitare ale profesiei de avocat sunt cabinetele individuale (avocat individual) și societăți civile profesionale (firmele de avocatură), întrebarea care se poate pune este:

La cine să apelez: la un avocat sau la o firmă (societate, casă, cabinete asociate etc.)?

Acesta nu este neapărat un criteriu de alegere, pentru că sunt avocați de top în ambele forme de exercitare a profesiei. Disponibilitatea ta financiară, corelată cu complexitatea cauzei, pot decide alegerea unei firme, care-ți va oferi specialiști în domenii conexe, competenți și verificați.

 

Este important, însă, să te asiguri dacă în cadrul respectivei firme, cazul tău va fi lucrat de avocatul cu care discuți sau va fi pasat unui asociat cu mai puțină experiență și este bine de stabilit concret acest lucru, de la bun început.

În mod cert, experiența și pregătirea sunt determinante în alegerea unui avocat. O calificare cât mai mare a avocatului pe care-l vizezi crește șansele de reușită ale cauzei, dar atenție, nu le garantează.

La fel, un avocat celebru nu e un garant al reușitei, avocați mai puțin cunoscuți, au un nivel de pregătire profesională cel puțin similar cu cel al avocaților de notorietate.

Cum experiența și pregătirea nu sunt apanajul exclusiv al unei vârste înaintate, nu refuza colaborarea cu un avocat tânăr, în detrimentul unuia în etate. Fiecare categorie de vârstă își are avantajele și dezavantajele sale.

 

Cât costă un avocat

 

Este întrebarea care o auzim de cele multe ori, poate chiar înainte de a te informa despre cât de bun este acesta.

Onorariul, ca regulă, trebuie stabilit odată cu prima discuție, în care îți manifești interesul concret în privința reprezentării. Chiar dacă a avut loc o consultanță juridică înainte, nu trebuie să te simți obligat să continui cu același avocat, dacă onorariul solicitat este costisitor.

Un avocat bun știe să-și aprecieze munca și onorariul nu va fi, în consecință, ieftin. 

De asemenea, avocatul va încerca să-și estimeze și timpul de muncă, întinderea litigiului, va încerca să prevadă eventualele obstacole, astfel încât dacă vor apărea diferențe față de condițiile stabilite inițial, acestea să fie mici.

Alături de onorarii, la încheierea contractului de asistență juridică mai pot fi prevăzute diferite cheltuieli, așa că e recomandat să discuți fiecare aspect în parte. Alți avocați preferă să cuprindă în onorarii toate aceste cheltuieli. De asemenea, poți stabili o sumă forfetară, cu posibilitatea unor majorări în anumite situații sau o tarifare pe oră/zi. În ambele situații, este important acordul prealabil, înaintea semnării contractului.

 

Ce altceva mai trebuie să iei în calcul, în alegerea unui avocat bun, potrivit problemei tale?

 

  • Nu trebuie să-ți terorizezi avocatul cu telefoane, vizite, mail-uri; un avocat care se respectă, te va ține la curent pas cu pas și îți va oferi informații în timp util. În caz contrar, dacă trebuie să îl cauți insistent, e momentul să te gândești la un alt avocat;
  • Întâlnirile, discuțiile trebuie să aibă loc la cabinetul său sau la domiciliul/sediul firmei tale și nu în restaurante, cafenele, baruri sau la colțul judecătoriei.
  • Dacă avocatul ales evită încheierea contractului de asistență juridică, poți și chiar e recomandabil să renunți la serviciile sale;
  • Dacă ai informații despre avocat că ar fi implicat în afaceri dubioase, nu este momentul să mai insiști în a-l angaja. Ai deja o problemă, când cauți un avocat;
  • Un avocat te reprezintă și îți apără drepturile în instanță, dar soluția ți-o dă instanța de judecată.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.