fbpx

Cum intri în avocatură și, mai ales, ce să faci după

cum intri în avocatură

Dacă vrei să fii avocat, trebuie – mai întâi de toate – să faci Facultatea de Drept. Patru ani de cursuri, seminare, sesiuni, lucrări, nopți nedormite; biblioteca devine noua ta locuință și așa mai departe. Totul pentru ca, la finalul facultății să te întrebi cum intri în avocatură și să faci, deci, ceea ce ai studiat.

Dacă ieși viu din facultatea de drept, felicitări, deja înseamnă că ești bun.

Mai departe, trebui să știi că ești pe cont propriu.

Nu te gândi că îți dă cineva un premiu, că te selectează de pe băncile școlii, pentru rezultate excepționale la drept succesoral și drept penal. Nici vorbă. Te pui frumos din nou cu burta pe carte și faci grile. Grile, grile și iar grile, până faci vreo 80 din 100 (cu toate variantele de răspuns, una, doua sau niciuna). Superb.

 

Viața după „cum intri în avocatură”

Intri în avocatură. Felicitări, bine ai venit în lumea confraternității. Evident că ești din nou pe cont propriu, la fel ca-n facultate, ca la examen, ca-n viață.

Mai departe îți cauți un maestru. Să nu crezi că te căuta el pe tine, chiar dacă ai luat primul pe listă la examenul de barou.

Dacă îți găsești un maestru la care să și lucrezi și care să te și plătească, ești tare!

Dacă nu ești printre cei norocoși, cauți cu disperare o semnătură și începi să lucrezi la fel ca și până atunci, pe cont propriu. Asta până te decizi ce faci: continui sau renunți.

Treaba cu avocatura nu e ușoară, chiar dacă așa se lasă de înțeles din facultate. Probabil că ai auzit și tu că judele face toată munca, iar avocatul e un speculant al sistemului. FALS. Avocații muncesc enorm, iar recompensele vin târziu.

 

Uite câteva sfaturi de început:

  1. Învață bine, bine, bine înainte să intri în avocatură. După aceea, nu prea vei mai avea timp.
  2. Pregătește-te la materiile de examen (drept civil, drept penal și proceduri). Las-o mai moale cu altele, pentru că degeaba ești expert în internațional privat, dacă stai acasă.
  3. Caută un maestru dinainte să intri în profesie, pentru că după aceea, e bătălie mare și s-ar putea să nu mai prinzi loc.
  4. Muncește pe brânci. Prima perioada, aceea de „bucătărie a avocaturii” e cam urâțică, dar trebuie învățată bine de tot.
  5. Fii dedicat, dar nu te lasă exploatat. Cere remunerație și respect – două ingrediente indispensabile în relația de colaborare dintre maestru și stagiar.
  6. Ai răbdare.
  7. Ai multă răbdare.
  8. Ai și mai multă răbdare.
  9. Nu aștepta nimic de la nimeni. Dacă nu ai reținut, îți mai zic o dată: ești pe cont propriu!
  10. Continuă să cauți și să lucrezi și ai încredere că, până la urmă, îți vei găsi locul potrivit.

 

Succes!

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.