fbpx

Cum să alegi cel mai bun avocat în divorțuri și litigii de familie

avocat în divorțuri

Litigiile de familie sunt printre cele mai sensibile dosare în care poate intra un avocat. Uneori, chiar mai sensibile decât cele penale. Părțile sunt extrem de tensionate, iar durerea care le încearcă în urma unui divorț – mai ales dacă acesta implică și minori – își spune cuvântul. Depășirea cu bine a acestei perioade dificile presupune o foarte bună colaborare cu avocatul care se ocupă de caz. În cele ce urmează, îți voi explica unde găsești un avocat în divorțuri și litigii de familie de încredere și cum să îl recunoști.

 

Caută un avocat în divorțuri cu experiență în astfel de cauze

De regulă, avocații au în portofoliu cauze foarte diverse, de la fond funciar la drepturi de autor și nu numai. Totuși, este obișnuit ca, în activitatea sa, avocatul să aibă preponderent un anumit tip de cauze.

Dreptul familiei este o ramură destul de vastă și importantă a dreptului civil. De asemenea, spețele de dreptul familiei prezintă anumite particularități, iar inevitabil, experiența își va spune cuvântul. De aceea, te sfătuiesc să alegi un avocat specializat în divorțuri și litigii de familie.

Nu trebuie să mergi neapărat la cel mai cunoscut și în etate avocat din barou – de regulă, aceștia sunt foarte ocupați și este posibil să nu se ocupe personal de cazul tău. Cel mai bine este să alegi „calea de mijloc”, adică un avocat tânăr care dorește să își facă un renume și care are suficientă disponibilitate pentru a se dedica în totalitate cazului tău.

 

Un avocat bun nu este niciodată ieftin

Onorariul face diferența între avocați, astfel că un onorariu prea mic ar trebui să îți dea de gândit. Circula, pe internet, o zicală: „nu există nimic mai scump decât un avocat ieftin”. Acest lucru este foarte adevărat. Deși te bucuri că ai plătit mai puțin decât ar fi fost normal, neregulile s-ar putea să te coste în final mult mai mult.

Orice avocat care preia un caz deja început de un alt coleg, va percepe un onorariu mai mare, pentru că este greu și uneori chiar imposibil să repari unele greșeli. Nu îți recomand să schimbi avocații „ca pe șosete”. S-ar putea ca, la final, să nu se mai aleagă nimic bun din acel dosar.

Onorariul trebuie să fie suficient de mare pentru a acoperi munca avocatului din acel dosar, cât și pentru a-l motiva. Atenție, însă, și la cealaltă extremă. Cel mai bine este să cauți echilibru și justețe atunci când negociezi onorariul.

avocat în divorțuri

Verifică reputația avocatului în mediul online

De când cu internetul, nimeni nu se mai poate ascunde. Toate informațiile sunt publice și accesibile oricui. Forumuri, grupuri, site-uri cu informații, toate vin în ajutorul tău cu sfaturi și păreri. Este indicat să cauți pe internet recomandări pentru avocat în divorțuri și litigii de familie.

Ai grijă, totuși, să judeci cumpătat. Prea multe recomandări, exclusiv pozitive, fără nici măcar un singur lucru în minus, sunt dubioase. Fie nu sunt reale, fie acel avocat în divorțuri nu are prea mulți clienți în portofoliu.

De asemenea, ține cont de faptul că mulți oameni rău-intenționați se vor folosi de internet pentru a defăima sau pentru a se răzbuna. Este imposibil ca un avocat să fie iubit de toată lumea, din moment ce el nu poate asista decât o singură parte, iar cu cealaltă fiind în mod necesar, în concurență. Selectează, deci, din mediul online doar acele informații credibile. Nu pleca urechea nici la rău-voitori și bârfitori, dar nici la lăudători și lingușitori. Din nou, echilibrul este principiul de bază.

 

Cere o recomandare

Metoda old-school se dovedește a fi și cea mai eficientă. Dacă știi sau cunoști pe cineva care s-a confruntat cu problemă similară, cere-i un sfat legat de avocatul cu care a colaborat. Interesează-te de toate aspectele, și bune și mai puțin bune, pentru a-ți putea crea o imagine de ansamblu. Trebuie să ai în vedere și caracterul persoanei respective, natura problemei, pentru că este posibil ca stilul potrivit pentru aceasta să nu fie potrivit și pentru tine. Așa ajungem la punctul următor: compatibilitatea.

 

Fii atent la compatibilitate

Așa cum spuneam într-un articol precedent, în spatele avocatului-profesionist, stă avocatul-om. Caracterul unui avocat își pune inevitabil amprenta în activitatea sa profesională. Alege un avocat compatibil cu tine, cu care simți că rezonezi.

Dacă avocatul tău în divorțuri și litigii de familie are o altă concepție despre caz, dar și despre viață în general, aproape sigur nu vă veți înțelege. Iar acest lucru se va reflecta asupra cazului din instanță. De aceea, urmărește cu atenție ce îți spune avocatul, vezi ce fel de om este și fii sincer cu tine: îți place sau nu?

Nu te baza doar pe recomandare, mergi și pe „feeling” pentru că drumul pe care îl veți parcurge împreună va fi unul lung.

avocat în divorțuri și litigii de familie

Stabilește de la început o strategie de urmat și respect-o până la final

În marea majoritate a litigiilor de familie, părțile sunt răvășite din punct de vedere emoțional. Acest lucru conduce inevitabil la schimbări bruște de stare, la incertitudine, la răzgândire și altele. Mai mult, de cele mai multe ori, pe parcursul dosarului, au loc evenimente în familie, intervine influența rudelor, a prietenilor, a vecinilor și clientul este bulversat.

Schimbarea strategiei, a cererilor, a pretențiilor de mai multe ori în cadrul aceluiași dosar generează riscuri pentru reușita cazului. Nu doar că judecătorul își va pune întrebări legat de consecvența și stabilitatea emoțională a unuia din soți, dar însăși apărarea este șubrezită și atunci apar probleme. Păstrați-vă calmul în orice situație și nu acționați sub impulsul momentului. Orice schimbare de strategie trebuie bine cântărită și discutată cu avocatul pentru a evita rezultate neplăcute.

 

Pune toate întrebările pe care le consideri relevante

Nu ezita să pui orice întrebare avocatului tău, oricât de nesemnificativă ți s-ar părea. Răspunsul s-ar putea să te uimească. Un avocat bun ar trebui să aibă suficientă răbdare pentru a asculta toată povestea și pentru a răspunde la toate întrebările. Acest lucru se întâmplă de regulă la primele întrevederi. Cu cât situația de fapt este mai bine expusă și înțeleasă, cu atât mai mari sunt șansele de câștig.

 

Prezintă-i avocatului întreaga situație de fapt și ai grijă să nu omiți detalii importante

Nu îi ascunde avocatului tău nicio informație legată de caz și nu îl minți. Avocatul este confidentul tău și depozitarul celor mai întunecate secrete. Dacă nu ești sincer cu avocatul tău, consecințele pot fi grave și ți se datorează în totalitate.

Avocatul nu este un cititor de gânduri și nici un magician. Dacă ai omis un detaliu important, toată strategia pregătită de avocat se poate nărui într-o clipită pentru că a fost construită ținând seama strict de elementele prezentate de client. Avocatul nu are nicio vină și nu își poate asuma responsabilitatea pentru o astfel de situație, ba chiar mai mult, are dreptul să renunțe la contract.

avocat în divorțuri

Ai răbdare și încredere în avocatul tău

Răbdare și încredere – două elemente-cheie în relația dintre avocat și client. În primul rând, durata unui proces este de minim 6 luni. Lucrurile nu se fac peste noapte. În lumea proceselor, se lucrează cu un altfel de ceas, timpul fiind calculat în luni și chiar ani. Avocatul nu are nicio vină și nici nu poate interveni asupra acestei durate. Sunt unele lucruri care nu depind de avocat, iar unul dintre acestea este durata extrem de îndelungată a procedurilor. Ai încredere că avocatul tău face tot ce îi stă în putință pentru a obține rezultate bune în cel mai scurt timp posibil.

 

Colaborează permanent cu avocatul, fără a fi excesiv de insistent

Relația avocat-client este una mutuală. Acest lucru înseamnă că și unul și celălalt trebuie să participe activ. Nu așteptați să fiți sunați! Dacă vi se pare că a trecut prea mult timp fără a primi noutăți, întrebați-vă avocatul ce se întâmplă, iar acesta ar trebui să vă dea toate detaliile.

Nu tolerați un avocat care vă ignoră și nu vă răspunde la telefon sau la mesaje. Acest lucru nu este normal. Dar, în același timp, dacă întrebați în fiecare zi „ce se mai aude de dosarul meu?”, s-ar putea să deveniți agasanți. Așa cum arătam mai sus, în lumea justiției, timpul se măsoară în luni și ani, deci inutil să vă deranjați avocatul în fiecare zi. Respectați-i timpul și aveți încredere în el.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.