Metoda Accidentul continuă să facă multe victime zilnic. Deși este bine cunoscută de toată lumea, impactul emoțional pe care folosirea acestei metode îl poate avea asupra victimelor este atât de mare încât, în continuare, mii de oameni în România cad pradă acestei escrocherii.
Acțiunea se încadrează la infracțiune, iar pedeapsa pentru cei ce se folosesc de aceasta poate varia de la 6 luni la 20 de ani (Codul Penal, articolul 215, alin. 1 și 2). Cu toate acestea, autorii își riscă libertatea pentru a obține bani de la oamenii naivi.
Cum se desfășoară metoda Accidentul
De cele mai multe ori, scenariul cuprinde 2 personaje: autorul și victima. Uneori, pot apărea în peisaj și diferiți complici ai autorului, care să îi ajute să creeze un context verosimil.
Victima – de regulă, o persoană mai în vârstă – este sunată pe telefonul mobil de către o persoană care se dă drept un membru al familiei: fiica, fiul, mama, tatăl etc.
Acesta – escrocul ce se dă drept membru de familie – nu va vorbi normal, ci va scoate sunete și țipete de durere și va striga după ajutor.
Șocată, victima va întreba la telefon ce s-a întâmplat. Atunci escrocul îi va spune că se află la spital în stare critică din cauza unui accident, moment în care va pretinde că lângă el/ea se află medicul de gardă care dorește să-i vorbească.
În acel moment, telefonul este dat unei alte persoane care se dă drept medicul. Uneori, medicul este aceeași persoană care își schimbă vocea. Pare incredibil, însă din pricina spaimei și a șocului psihologic, victimele nu sesizează că sunt în fața unei farse.
„Medicul” îi va spune aparținătorului – victimei – că starea membrului de familie este deosebit de gravă și necesită o intervenție chirurgicală urgentă. Intervenția se poate face în România sau în străinătate. Însă în România, din cauza sistemului precar de sănătate, șansele de reușită sunt reduse, victimei sugerându-i-se că intervenția în străinătate este recomandată.
Victima acceptă, moment în care este întrebată – și acesta este momentul-cheie – de câți bani dispune la domiciliu, în acel moment. Victimei i se solicită specificarea unei sume exacte de bani.
Atenție!
Un indicator al faptului că sunteți înșelați este acela că nu vă este cerută o anumită sumă de bani. Făptuitorii nu vor spune „operația costă 3000 de euro”, căci nu vor să riște primirea unei sume inferioare celei de care victima dispune. De multe ori, victimele au plătit și zeci de mii de euro.
În momentul în care victima spune o sumă de bani, i se solicită să comunice adresa exactă unde poate veni „asistentul medicului” pentru a prelua banii. Între timp, până ajunge „asistentul”, victimei i se cere să ofere un alt număr de telefon, dacă are, pentru a fi sunată de către alte persoane cu calități oficiale, cum ar fi comisarul-șef de la Poliția Rutieră.
Motivul este acela că mijloacele de comunicare la distanță ale victimei trebuie ținute ocupate pentru a nu exista riscul ca, până ajung „asistenții”, victima să fie contactată chiar de ruda despre care i se pune că este pe patul de spital.
De asemenea, victimei i se solicită să numere suma exactă de bani pe care o are, pentru a evita astfel ca cei ce preiau banii să sustragă de acolo vreo sumă.
Uneori, pentru a câștiga timp și a crea aparența de legalitate, victimelor li se solicită să scrie declarații de mână prin care sunt de acord cu achitarea costurilor intervenției chirurgicale.
În maxim 2-3 minute, la ușa persoanei se prezintă unul sau doi „asistenți” care iau banii și pleacă.
De regulă, după ce oferă sumele de bani, victimele își contactează rudele și află, cu stupoare, că au fost victimele unei escrocherii, însă, din păcate este prea târziu. Organele de anchetă sunt de mult ori depășite de caracatița din spatele acestei metode, fiind uneori aproape imposibil de identificat făptașii, astfel că nu ne rămâne decât să ne informăm, să ne ferim și să fim foarte precauți.
Cum să evitați să fiți victimele acestui gen de escrocherii
- Nu spuneți numele persoanei despre care credeți că este la telefon.
Prima regulă, prin care îi puteți verifica pe cei ce vă sună, ține de rostirea numelui persoanei. De cele mai multe ori, autorii nu au informații despre victimele pe care le abordează. Așadar, dacă primiți un apel de la un număr ascuns/privat, iar când răspundeți auziți țipete de genul „Mamă, nu mai pot, ajutor”, nu spuneți numele persoanei.
Mai exact, dacă pe fiul dumneavoastră îl cheamă Radu, nu întrebați la telefon „Radu, tu ești?”. Majoritatea victimelor procedează astfel și nu fac decât să ușureze munca infractorilor.
- Testați dacă este o înșelătorie spunând alt nume.
Dacă pe fiul dumneavoastră îl cheamă Radu, spuneți mai degrabă „Mihai, tu ești?” Veți observa că escrocul va cădea în capcană și va răspunde afirmativ: „da, mamă, eu sunt”.
- Întrerupeți discuția telefonică și sunați persoana care pretindea că este la telefon.
Indiferent că este vorba de unul dintre copii, mama sau tatăl, este recomandat să închizi apelul de pe numărul privat și să îl suni pe numărul personal. Faceți acest lucru dinainte de a da banii, pentru a evita șansa să fiți înșelați.
- Solicitați date exacte din partea „medicului” sau „asistenților”.
Dacă întreaga situație pare suspectă, puteți să le cereți persoanelor ce vă contactează date precum numele, specializarea, unitatea spitalicească și legitimația. Veți observa că vor închide telefonul sau vor fugi din fața ușii.
- Păstrați-vă calmul și gândiți rațional.
Fiți suspicios: de ce nu v-a sunat fiul/fiica de pe numărul său personal și v-a sunat cu număr ascuns? De ce nu sunteți chemat la spital? De ce se pune imediat problema banilor, fără a se discuta altceva? Felul în care sunt dați banii, la ușă, fără factură, fără chitanță, ar trebui să vă trezească semne de întrebare.
- Sunați imediat la poliție și anunțați cazul.
„Asistenții” pot fi încă în zona domiciliului dumneavoastră și pot fi prinși. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.
No comments yet.