fbpx

Divorțul în lipsa unuia dintre soți

„Pot să divorțez dacă celălalt soț nu este prezent sau nu este de acord?”

Răspunsul la această întrebare este Da, divorțul se poate desfășura și în lipsa unuia dintre soți sau fără acordul acestuia.

Deși poate părea puțin ciudat, divorțul, spre deosebire de căsătorie, se poate realiza și în lipsă sau chiar forțat, adică un soț poate fi obligat să divorțeze, chiar dacă nu este de acord.

În România, nimeni nu poate fi obligat să se căsătorească și nimeni nu se poate căsători în lipsă, prin mandatar, cu procură specială sau la distanță. În cazul divorțurilor, însă, lucrurile stau diferit.

 

Ce este divorțul și cum se poate acesta realiza?

 

Divorțul reprezintă desfacerea căsătoriei din unul sau mai multe motive care pot presupune culpa unuia dintre soți sau culpa amândurora.

Potrivit Codului civil, divorțul se poate realiza:

  • prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț;
  • atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
  • a cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani;
  • la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Desfacerea căsătoriei se poate realiza pe cale administrativă (la oficiul stării civile, doar în cazul în care soții NU au copii minori), pe cale notarială (doar în cazul în care soții se înțeleg cu privire la autoritatea părintească, domiciliul minorilor, pensia de întreținere, programul de vizitare și altele) sau la instanța de judecată.

Procedura în fața instanței de judecată este folosită în continuare de foarte multe cupluri care se despart, motivele fiind dintre cele mai diverse:

  1. Soții nu se înțeleg cu privire la desfacerea căsătoriei – situație în care unul dintre soți poate fi obligat să divorțeze (mai exact, desfacerea căsătoriei se dispune de către judecător, prin sentință, chiar dacă unul dintre soți se împotrivește). Este vorba de acel caz în care raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
  2. Soții sunt de acord cu divorțul, dar au copii minori și nu se înțeleg cu privire la modalitatea de exercitare a autorității părintești, domiciliul minorilor, pensia de întreținere și programul de vizitare – situație în care instanța de judecată va decide cu privire la aceste aspecte;
  3. Soții sunt de acord cu divorțul și cu toate capetele de cerere accesorii legate de situația minorilor după căsătorie, dar dintr-un motiv obiectiv (de regulă, români ce sunt plecați în străinătate), nu se pot prezenta în fața notarului pentru a divorța de comun acord. În această situație, se poate apela cu succes la reprezentarea în instanță, prin avocat. Astfel, există situații în care divorțul se pronunță fără ca niciunul dintre cei doi soți să se prezinte în fața judecătorului.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.