fbpx

Persoanele care împiedică mamele să alăpteze în public vor fi amendate

Propunere legislativă privind alăptarea în spaţii publice, propunere care ar putea primi votul senatorilor chiar în cursul acestei săptămâni, urmărește aplicarea de amenzi persoanelor fizice și juridice care împiedică mamele să-și alăpteze sugarii în spații publice.
Pentru a se putea aplica, proiectul de lege are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare prin decret prezidențial și de publicare în Monitorul Oficial.
Proiectul normativ urmărește stabilirea unor măsuri privind prevenirea discriminării mamelor care alăptează, precum și combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor. Concret, documentul prevede ca evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla acolo și care alăptează un copil de până la doi ani, interzicerea alăptării acestuia sau refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează să fie sancționate cu amendă contravențională.
În funcție de categoria în care se încadrează persoana care nu respectă dreptul unei mame de a alăpta în spații publice, amenzile sunt următoarele:

  • pentru persoanele fizice – de la 100 la 500 de lei;
  • pentru persoanele juridice – de la 1.000 la 2.000 de lei.

Sancțiunile amintite anterior se aplică indiferent dacă spațiile publice în care mama își alăptează copilul sunt prevăzute sau nu cu camere tip “mama și copilul”.
Măsurile prevăzute în acest proiect vor asigura un cadru legislativ care va sancționa reacțiile discrimatorii și va proteja mamele care alăptează în spații publice. Potrivit inițiatorilor, “periodicitatea alăptării zilnice a unui copil mic, precum și durata zilnică nu permit hrănirea exclusiv acasă, iar o astfel de abordare (refuzul acordării unor servicii în spații publice mamelor care alăptează – n. red.) reprezintă un abuz și o discriminare și ar izola social și profesional mama. Alternativa oferită femeilor în unele din aceste spații publice, concretizate prin camere tip «mama și copilul» pot fi o opțiune, dar nu o pot obliga pe mamă să își hrănească în acele încăperi sugarul. Dreptul copilului la hrană, precum și dreptul copilului la sănătate trebuie să prevaleze și acestea trebuie să fie protejate prin lege”.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de către președintele României şi publicat în Monitorul Oficial.
Sursa: avocatnet.ro