fbpx

Pentru ce animale de companie este obligatorie poliţa de asigurare

Pentru o anumită categorie de animale de companie, legislaţia în vigoare îi obligă pe cetăţenii care deţin animale periculoase, să se asigurare de răspundere civilă. În situaţia în care proprietarii nu depun la poliţie dovada asigurării, aceştia pot fi amendaţi cu sume de până la 1.500 de lei.
Potrivit Codului civil, proprietarii sunt răspunzători de daunele cauzate de animalele lor, chiar dacă acestea au scăpat de sub pază. În ceea ce priveşte câinii periculoşi din categoria I, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, precizează că proprietarii sunt obligaţi să încheie asigurare de răspundere civilă.
În categoria I de câini periculoşi intră cei de luptă şi cei de atac, ce sunt asimilaţi, prin caracterele morfologice, cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor (câinii proveniţi din încrucişarea raselor).
Astfel, pentru a deţine un câine periculos din categoria I, o persoană fizică trebuie să aibă minimum 18 ani şi capacitate deplină de exerciţiu, şi în plus, nu trebuie să aibă nicio condamnare pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei (omor, ucidere din culpă, loviri şi alte violenţe, vătămare corporală etc). Proprietarii trebuie să-şi înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română şi să aibă acasă o plăcuţă cu avertismentul „Câine periculos”. De asemenea, aceştia trebuie să depună la sediul poliţiei de la domiciliul lor, următoarele acte:

  1. o adeverinţă eliberată de Asociaţia Chinologică Română din care să rezulte încadrarea câinelui în categoria I de câini periculoşi (fotocopie);
  2. o declaraţie pe propria răspundere care să cuprindă următoarele date:
  3. numărul de identificare al câinelui (aplicat prin tatuare sau microcip);
  4. efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor;
  5. efectuarea sterilizării câinelui;
  6. existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câine.

Potrivit OUG nr. 55/2002, câinii periculoşi din categoria I au accesul interzis în localurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice (excepţie fac drumurile publice şi căile de acces către acestea). Totodată, accesul în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis doar dacă animalele poartă botniţă şi sunt ţinute în zgardă şi lesă sau ham.
Proprietarii care nu înregistrează câinii periculoşi din categoria I la Asociaţia Chinologică Română sau cei care nu depun la poliţie adeverinţa şi declaraţia pe propria răspundere (din care să reiasă, printre altele, existenţa poliţei de asigurare) riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.500 de lei.
Aceeaşi amendă este valabilă şi pentru cei care nu-şi sterilizează câinii.
Nu în ultimul rând, dacă proprietarii duc animalele în locuri în care acestea au accesul interzis sau dacă nu respectă obligaţia de a le pune botniţă şi zgardă şi lesă sau ham, proprietarii de câini periculoşi din categoria I pot fi sancţionaţi cu sume cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei.