În ultima vreme, tot mai multe persoane au decis să se facă cunoscute în mediul virtual, prin intermediul unor pagini personale, bloguri, canale de Youtube, podcasturi s.a.m.d.
Însă, deşi unele persoane răspândesc idei folositoare, alte persoane au decis să desfăşoare activităţi mai puţin morale și legale. Îndeosebi, este vorba de cei care, prin comportamentul lor în mediul reţelelor de socializare, încalcă normele de convieţuire socială, prin postări care aduc atingere vieţii private.
Ce înseamnă mai exact acest lucru?
Potrivit art. 58 din Codul civil, ”Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vieţii private.”
Potrivit art. 73 din Codul civil, ”Orice persoană are dreptul la propria imagine. În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.”
Totodată, potrivit Articolului 74 sunt enumerate o serie de acte și fapte care pot fi considerate atingeri aduse vietii private:
- intrarea sau ramanerea fara drept in locuinta sau luarea din aceasta a oricarui obiect fara acordul celui care o ocupa in mod legal;
- interceptarea fara drept a unei convorbiri private, savarsita prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea, in cunostinta de cauza, a unei asemenea interceptari;
- captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate intr-un spatiu privat, fara acordul acesteia;
- difuzarea de imagini care prezinta interioare ale unui spatiu privat, fara acordul celui care il ocupa in mod legal;
- tinerea vietii private sub observatie, prin orice mijloace, in afara de cazurile prevazute expres de lege;
- difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viata intima, personala sau de familie, fara acordul persoanei in cauza;
- difuzarea de materiale continand imagini privind o persoana aflata la tratament in unitatile de asistenta medicala, precum si a datelor cu caracter personal privind starea de sanatate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstante in legatura cu boala si cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fara acordul persoanei in cauza, iar in cazul in care aceasta este decedata, fara acordul familiei sau al persoanelor indreptatite;
- utilizarea, cu rea-credinta, a numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana;
- difuzarea sau utilizarea corespondentei, manuscriselor ori a altor documente personale, inclusiv a datelor privind domiciliul, resedinta, precum si numerele de telefon ale unei persoane sau ale membrilor familiei sale, fara acordul persoanei careia acestea ii apartin sau care, dupa caz, are dreptul de a dispune de ele.
Spre exemplu, atunci când vă certaţi cu iubitul sau iubita şi din răzbunare, doriți sa distribuiti un mesaj privat sau o imagine cu aceasta, este NELEGAL să faceţi acest lucru, fără acordul respectivului/respectivei.
Dacă purtaţi o conversaţie privată cu cineva, este NELEGAL să distribuiţi acea conversaţie către alte persoane sau către public.
Dacă cineva v-a supărat și doriți să faceţi cunoscut acest lucru prietenilor dumneavoastră de pe reţelele de socializare, este NELEGAL să distribuiţi imagini ce o înfăţişează pe acea persoană.
Totuși, există și excepţii de la regulă.
Potrivit Articolului 75 din Codul civil, nu constituie o incalcare a drepturilor persoanei, atingerile care sunt permise de lege sau de conventiile si pactele internationale privitoare la drepturile omului la care Romania este parte. Exercitarea drepturilor si libertatilor constitutionale cu buna-credinta si cu respectarea pactelor si conventiilor internationale la care Romania este parte nu constituie o incalcare a drepturilor prevazute in prezenta sectiune.
Prin urmare, atât timp cât ne situăm în limitele libertăţii de exprimare, nu încălcăm drepturile altor persoane.
Potrivit Articolului 76 din Codul civil,
Cand insusi cel la care se refera o informatie sau un material le pune la dispozitia unei persoane fizice ori persoane juridice despre care are cunostinta ca isi desfasoara activitatea in domeniul informarii publicului, consimtamantul pentru utilizarea acestora este prezumat, nefiind necesar un acord scris.
Excepţia este valabilă și în următoarea situaţie: distribuirea unei fotografii în care este înfăţişată o persoană, dacă acea fotografie a fost postată public chiar de către persoana în cauză, nu reprezintă o atingere adusă vieţii private, presupunându-se că prin publicarea imaginii, persoana și-a dat acordul la preluarea acesteia.
Nu în ultimul rând, fapta de a aduce atingere vieţii private este totodată infracţiune prevăzută de Codul penal al României care, la articolul 226 incrimează fapta de ”Violare a vieţii private”, astfel:
Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta sau incapere ori dependinta tinand de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.
Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fara drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevazute in alin. (1) , catre o alta persoana sau catre public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. De asemenea, plasarea, fara drept, de mijloace tehnice de inregistrare audio sau video, in scopul savarsirii faptelor prevazute in alin. (1) si alin. (2) , se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
Aşadar, ”caterinca” pe seama distribuirii unor conversaţii sau a unor înregistrări în care este prezentată o anumită persoană, vă poate transforma direct în inculpat și vă poate aduce un dosar penal de toată frumuseţea.
Și de la această regulă există câteva excepţii.
Mai precis, nu constituie infractiune fapta savarsita:
a) de catre cel care a participat la intalnirea cu persoana vatamata in cadrul careia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, daca justifica un interes legitim;
b) daca persoana vatamata a actionat explicit cu intentia de a fi vazuta ori auzita de faptuitor;
c) daca faptuitorul surprinde savarsirea unei infractiuni sau contribuie la dovedirea savarsirii unei infractiuni;
d) daca surprinde fapte de interes public, care au semnificatie pentru viata comunitatii si a caror divulgare prezinta avantaje publice mai mari decat prejudiciul produs persoanei vatamate.
Prin urmare, vă recomand să ştergeţi orice materiale postate pe reţelele de socializare, inclusiv capturi de ecran vizând mesajele dintre dumneavoastră şi diverse persoane iar pe viitor să vă abţineţi de la orice distribuire a materialelor video-audio ce înfăţişează diverse persoane, fără a avea acordul acestora.
Avocat Lucia Pascaru
No comments yet.