fbpx

BEAT LA VOLAN: În cât timp îmi voi recupera permisul?

Iată o întrebare pe care o primesc foarte des. Poate părea ciudat, dar cei care au dosare penale pentru conducere sub influenţa alcoolului sunt mult mai preocupaţi de data la care îşi vor putea recupera permisul, decât de o eventuală pedeaspă penală, cu închisoarea sau amenda.

Aşa cum arătam în articolele anterioare, totul de depinde de valoarea alcoolemiei, inclusiv durata procedurilor judiciare.

Întâi de toate, este bine de ştiut că în România toleranţa alcoolemiei la volan este 0, de aceea nu trebuie să bem nicio picătură de alcool, înainte de a conduce autovehicule.

Probabil aţi auzit de la prieteni şi colegi cum că ar fi în regulă să bei o bere sau un pahar de vin, dar acest lucru nu este adevărat. Dacă în alte state europene este permisă o alcoolemie redusă la volan, ei bine, în România nu este permisă deloc.

Dacă aţi băut să zicem, o bere la 0.33 ml şi vă urcaţi la volan, şansele sunt să aveţi o alcoolemie sub limita penală (până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat), iar asta vă va aduce o amendă măricică şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. De precizat că nu aveţi dreptul de a da examen pentru recuperarea permisului mai devreme, deci 3 luni sunteţi pieton.

Dacă, în schimb, aţi chefuit mai bine şi v-aţi urcat la volan având o alcoolemie peste limita legală, fapta devine infracţiune şi vă veţi recupera permisul atunci când procesul se va finaliza definitiv. Ce înseamnă asta? Înseamnă că urmează să fiţi pieton pe perioadă nedeterminată: un an, doi, trei sau cine ştie. Asta deoarece urmărirea penală durează cam un an (spun asta pentru că numai după un an ne putem adresa judecătorului cu o plângere prin care să solicităm stabilirea unui termen-limită până la care procurorul să soluţioneze cauza, până atunci stăruim cu cereri către parchet…).

Să zicem că după un an, dosarul va primi o soluţie şi ea poate fi de trimitere sau de netrimitere în judecată (de exemplu, clasare, renunţare la urmărire penală).

Dacă sunteţi trimis în judecată, dosarul va pleca de la parchet la judecătorie şi de această dată va mai dura încă 6-12 luni cel puţin, pentru că parcursul unui dosar la instanţă înseamnă: cameră preliminară, judecată şi eventual apel.

După finalizarea dosarului în instanţă, urmează faza de executare a pedepsei, care dacă este suspendată condiţionat, vă va da dreptul de a redobândi permisul la un an de la rămânerea definitivă a hotărârii (asta în cazul fericit în care judecătorul nu va aplicat o pedeapsă complementră de interzicere a dreptului de a conduce autovehicule pe o anumită perioadă).

Dacă aţi primit o pedeapsă cu amânare, atunci puteţi fi fericit căci vă puteţi recupera permisul imediat după rămânerea definitivă a hotărârii.

În concluzie, dosarele penale durează muuultt de tot, cel puţin un an sau doi, iar uneori chiar şi 5-6 ani.

Sfatul este: Luaţi un taxi sau un Uber şi nu vă mai urcaţi la volan după ce aţi consumat alcool, pentru că preţul de plătit este prea mare în raport cu câştigul obţinut.

Avocat Lucia Pascaru

5 Comments

 • nu pot înțelege proasta legislație chiar dacă un om a greșit cum sa dureze 3-4 sau chiar 5 ani un dosar??Atunci spunei omului direct ca nu mai are dreptul pe viata la permis și își ia omul gindul.Stie ce are de făcut.. pina la urma și procurorii și judecătorii și politia încasează salariile din banii noștri ai contribuabilor…România este o mare bataie de joc.

  Ilie boncioaga 05.01.2023
 • […] 8 mai 2020 … Poate părea ciudat, dar cei care au dosare penale pentru conducere sub influenţa alcoolului sunt mult mai preocupaţi de data la care îşi vor … – http://www.avocatlucaci.ro […]

 • Marian ma numesc și da aveti dreptate fapta in care esti.prins baut la volan nu este bună dar si eu sunt in aceasi oală
  am.baut 2,bwri si un pahar mic de wiski si apoi impins de nevoie sa plec acasa sa isbucnit o bataie si a trebuit sa plec precizez ca stau la tara nu exista ubwr taxi etc
  am fost oprit si depistat cu 0,55in aerul pur respirat etc dus la spital si mi sa luat probe de sange etc etc
  eu am intrebarea de ce in Romania țara de căcat fie ca sa intamplat o singura data fie xa motivul plecarii meke a fost cu motiv fie ca am permis de 12 ani si am fost un exemplu de sofer fara nici o amwnda de viteza de centura absolut deloc am sansa si sunt tratat exact ca cel care a fost un sofer extrem de prost plin de amwnzi de ilegalitati si mort de beat la voln
  Deci in țara asta eu voi fi tratat la fel ca cel mentionat mai sus
  aici la tara Gaesti dambovita mai exact nu exista maxi-taxi nu este uber nu este taxi nu este transport in comun deci mori ca prostul
  deci nu poti sa te mai misti nu poti muncii nu poti face nimic decat sa mori
  de ce ????
  Pentru ca asta e romania
  pentru ca o greseala minora te baga in mormant
  eu as fi vrut sa intreb daca eu va trebuiii sa astept minim 1 an de zile
  nu.pot sa fqc scoala de soferi pentru o subcatwgorie adica pentru A ptr motor pentru scuter doar sa pot sa ma misc sa pot muncii

  Marian 03.09.2023
 • permis luat de un an! iIn 14 octom se împlinește un an pentru alcool care nu sa soldat cu victime!

  Mariana Madar 15.09.2023
 • Pentru citeva beri consumate un șofer care poate își cîștiga bucata de pîine din care trăiește cu volanul stă pe bară 2-3 ani iar Șerban Huidu care treaz a omorit 3 persoane dintr-un foc nu a făcut o oră de arest, ba a mai fost și reabilitat . Nu mai zic de polițiști, poate chiar și de la circulație. Credeți că este corect?

  Mihăiță Aurel 05.10.2023

Leave a comment

Your email address will not be published.