Iată o întrebare pe care o primesc foarte des. Poate părea ciudat, dar cei care au dosare penale pentru conducere sub influenţa alcoolului sunt mult mai preocupaţi de data la care îşi vor putea recupera permisul, decât de o eventuală pedeaspă penală, cu închisoarea sau amenda.
Aşa cum arătam în articolele anterioare, totul de depinde de valoarea alcoolemiei, inclusiv durata procedurilor judiciare.
Întâi de toate, este bine de ştiut că în România toleranţa alcoolemiei la volan este 0, de aceea nu trebuie să bem nicio picătură de alcool, înainte de a conduce autovehicule.
Probabil aţi auzit de la prieteni şi colegi cum că ar fi în regulă să bei o bere sau un pahar de vin, dar acest lucru nu este adevărat. Dacă în alte state europene este permisă o alcoolemie redusă la volan, ei bine, în România nu este permisă deloc.
Dacă aţi băut să zicem, o bere la 0.33 ml şi vă urcaţi la volan, şansele sunt să aveţi o alcoolemie sub limita penală (până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat), iar asta vă va aduce o amendă măricică şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. De precizat că nu aveţi dreptul de a da examen pentru recuperarea permisului mai devreme, deci 3 luni sunteţi pieton.
Dacă, în schimb, aţi chefuit mai bine şi v-aţi urcat la volan având o alcoolemie peste limita legală, fapta devine infracţiune şi vă veţi recupera permisul atunci când procesul se va finaliza definitiv. Ce înseamnă asta? Înseamnă că urmează să fiţi pieton pe perioadă nedeterminată: un an, doi, trei sau cine ştie. Asta deoarece urmărirea penală durează cam un an (spun asta pentru că numai după un an ne putem adresa judecătorului cu o plângere prin care să solicităm stabilirea unui termen-limită până la care procurorul să soluţioneze cauza, până atunci stăruim cu cereri către parchet…).
Să zicem că după un an, dosarul va primi o soluţie şi ea poate fi de trimitere sau de netrimitere în judecată (de exemplu, clasare, renunţare la urmărire penală).
Dacă sunteţi trimis în judecată, dosarul va pleca de la parchet la judecătorie şi de această dată va mai dura încă 6-12 luni cel puţin, pentru că parcursul unui dosar la instanţă înseamnă: cameră preliminară, judecată şi eventual apel.
După finalizarea dosarului în instanţă, urmează faza de executare a pedepsei, care dacă este suspendată condiţionat, vă va da dreptul de a redobândi permisul la un an de la rămânerea definitivă a hotărârii (asta în cazul fericit în care judecătorul nu va aplicat o pedeapsă complementră de interzicere a dreptului de a conduce autovehicule pe o anumită perioadă).
Dacă aţi primit o pedeapsă cu amânare, atunci puteţi fi fericit căci vă puteţi recupera permisul imediat după rămânerea definitivă a hotărârii.
În concluzie, dosarele penale durează muuultt de tot, cel puţin un an sau doi, iar uneori chiar şi 5-6 ani.
Sfatul este: Luaţi un taxi sau un Uber şi nu vă mai urcaţi la volan după ce aţi consumat alcool, pentru că preţul de plătit este prea mare în raport cu câştigul obţinut.
Avocat Lucia Pascaru
nu pot înțelege proasta legislație chiar dacă un om a greșit cum sa dureze 3-4 sau chiar 5 ani un dosar??Atunci spunei omului direct ca nu mai are dreptul pe viata la permis și își ia omul gindul.Stie ce are de făcut.. pina la urma și procurorii și judecătorii și politia încasează salariile din banii noștri ai contribuabilor…România este o mare bataie de joc.
[…] 8 mai 2020 … Poate părea ciudat, dar cei care au dosare penale pentru conducere sub influenţa alcoolului sunt mult mai preocupaţi de data la care îşi vor … – http://www.avocatlucaci.ro […]