De cele mai multe ori, în cadrul unei societăţi comerciale, se asociază doi sau mai mulţi prieteni, colegi şi uneori chiar rude sau afini (cumnaţi, cuscri etc.).
Deşi dorinţa de asociere vine şi pe fondul unei încrederi sporite între asociaţi, dat fiind relaţiile de prietenie sau rudenie, nu o dată se întâmplă ca elementul de familiaritate – văzut iniţial ca un avantaj – devine pe parcurs o foarte mare problemă.
Neînţelegerile dintre asociaţi duc de multe ori la destrămarea atât a relaţiilor de afaceri, dar mai ales a relaţiilor preexistente de prietenie, ducând la ruperea definitivă a legăturii sau la tensiuni neplăcute în familie. Unoeri chiar şi la divorţ.
Prin urmare, înainte de toate, recomandarea ar fi ca, în afaceri, să urmăriţi partea strict profesională, lăsând pe planul doi prietenia care, poate sau nu, să se lege ulterior, dar nu este obligatoriu.
Totuşi, ce putem face atunci când în cadrul unei societăţi comerciale, apar tensiuni, certuri, neînţelegeri, iar asociaţii încep să aibă viziuni şi opinii diametral opuse?
Putem să îl excludem pe asociatul ”problematic”?
Răspunsul s-ar putea să vă surprindă, aşa că vă invit să citiţi mai jos câteva informaţii extrem de importante şi, de ce nu, interesante, pe care ar trebui să le cunoaşteţi înainte de a pleca la drum, într-o societate comercială.
Chiar de la primele articole din legea societăţilor comerciale (Legea nr. 31/1990), ni se spune că scopul unei societăţi comerciale constă în ”desfăşurarea de activităţi lucrative”, asociaţii alegând această manieră de cooperare, pentru a desfăşura aceeaşi activitate profesională, pentru a împărţi profitul, dar şi pierderile, pentru a investi împreună şi a lua toate deciziile care vizează activitatea societăţii.
La articolul 222 din legea societăţilor comerciale sunt enumerate cazurile în care un asociat poate fi exclus.
Atenţie! Pot fi excluşi asociaţii doar din societăţile în nume colectiv, cele în comandită simplă sau pe acţiuni, precum si cele cu răspundere limitată (trăiască SRL-UL!).
Prin urmare, asociaţii dintr-o societate pe acţiuni (S.A.), denumiţi de lege ”acţionari”, nu pot fi excluşi. Motivele le voi detalia într-un articol viitor.
Să revenim la articolul 222 din Legea nr. 30/1991, care enumeră cazurile de excludere a unui asociat. Aşadar, acestea sunt:
1. cazul în care un asociat nu aduce aportul promis, deşi a fost pus în întârziere;
2. cazul în care asociatul cu răspundere nelimitată este în stare de faliment sau de incapacitate;
3. cazul asociatului cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administraţie sau care contravine dispoziţiilor art. 80-82, adică fie foloseşte în interes personal şi fără acordul scris al celorlalţi asociaţi, capitalul, fondurile bunurile sau creditul societăţii, fie face concurenţă societăţii din care face parte.
4. cazul asociatului care, în calitate de administrator, comite fraudă în dauna societăţii, se foloseşte de semnătura societăţii sau de capitalul societăţii, în folosul său sau al altor persoane.
Excluderea asociatului aflat în cazurile de mai sus, se dispune doar de către instanţa de judecată, prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărui asociat sau chiar a societăţii înseşi.
Cazul prezentat în faţa instanţei de judecată trebuie probat în mod corespunzător, orice probă fiind admisibilă.
În urma analizării probelor, instanţa de judecată va decide dacă este cazul să-l excludă pe asociatul ce se face vinovat de comiterea unora dintre faptele arătate mai sus.
Prin urmare, pentru a putea fi exclus, asociatul ”problematic” trebuie să comită o serie de fapte destul de grave în dauna celorlalţi asociaţi şi a societăţii.
În cazul în care acesta nu se află în vreunul dintre cazurile arătate, dar totuşi este ”antipatic” şi nu ne mai înţelegem deloc cu acesta, putem face ceva?
Răspunsul este afirmativ.
O primă variantă posibilă ar fi discutarea şi negocierea cu acesta asupra posibilităţii de a-i cumpăra părţile sociale, în schimbul retragerii sale din societate. Aceasta ar fi deci o variantă mai ”elegantă” prin care îl invităm pe asociat să îşi facă bagajele si să plece. Dreptul de retragere este unul care se poate exercita în mod facil atunci când toţi asociaţii sunt de acord. Despre problemele legate de retragerea asociaţilor, puteţi citi într-un alt articol, disponibil aici.
În cazul în care neînţelegerile din cadrul firmei sunt atât de mari, încât comunicarea nu mai este posibilă sau nu aduce niciun rezultat mulţumitor pentru toată lumea, atunci, din păcate, singura soluţie viabilă este dizolvarea societăţii.
Potrivit art. 227 din legea societăţilor comerciale, atunci când neînţelegerile grave dintr asociaţi împiedică funcţionarea societăţii, instanţa va dispune dizolvarea societăţii, cu consecinţa lichidării si a radierii acesteia.
Prin urmare, dacă nu doriţi să ajungeţi in această situaţie, aveţi mare grijă cu cine vă asociaţi în cadrul unei societăţi comerciale, pentru ca va fi foarte greu ulterior să ”scăpaţi” de o persoană incomodă.
Vă sfătuiesc să alegeţi păstrarea unei prietenii sau a armoniei în familie, decât riscarea acestora, de dragul de a face afaceri împreună, atunci când nu suntem pregătiţi sau nu suntem siguri că putem gestiona situaţii tensionate atunci când acestea, în mod inevitabil, apar.
Buna ziua!
Am o societate care a-a infiintat dupa ce a acceaat si a primit fonduri europene in 2019. M-am asociat cu un domn pentru a demara proiectul, iar dupa 3 luni au inceput sa apara neintelegerile. Eu am creditat firma cu peste 45.000 lei, el cu 8.800 lei. Eu am ramas cu datorii financiare pe persoana fizica, pentru a duce mai departe obligatiile asumate in cadrul proiectului europea, dansul nu se mai implica absolut deloc, de peste 1 an jumate. Nu vrea sa iasa din firma pe cale amiabila, pana nu ii dau macar suma de 8.800 lei. Ba chiar vrea pana la 15.000 lei. Firma si-a inchis punctul de lucru si nu mai presteaza nimic din decembrie 2020. Eu ca si administrator si actionar majoritar, fac sacrificii financiare lunare, personale, de a credita firma pentru a scapa de datoriile cumulate pana in prezent. Nu mai am resursele financiare sa platesc pentru a-l da in judecata si a-l scoate din firma. Firma nu o.pot dizolva, pentru ca din cate stiu, am niste aparatuta cumparata pe fonduri europene pe care nu o pot instraina 3 ani, din decembrie 2020. Cum pot sa il determin sa paraseasca societatea sau il pot obliga sa isi asume si el plata datoriilor, raportata cota parte la procentul pe care il are ca si asociat? Multumesc, o seara placuta!