fbpx

Verde intermitent la semafor: Suntem obligați să facem dreapta?

Toti soferii s-au întâlnit, cel puțin o dată cu urmatoarea situatie in trafic: în multe  intersecții din orașele țării in care sunt montate semafoare suplimentare cu lumină verde intermitentă, anumiți șoferi se opresc la semafor, chiar dacă semaforul verde intermitent le permite să facă dreapta.
De multe ori, această oprire este “taxată” de către șoferii aflați în spatele celui care refuză să facă dreapta, prin claxoane insistente.
Haideți să lămurim dacă este un șofer este obligat să facă dreapta, odată ajuns în dreptul unui semafor ce indică verde intermitent pentru acea direcție.
Potrivit Codului rutier, atunci când un semafor “cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică  permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”.
Așadar, atunci când semaforul e dotat cu un semnal verde intermitent funcțional, șoferii au voie să facă virajul la dreapta, dar nu sunt obligați să facă asta. De cele mai multe ori, când se întâmplă ca un șofer să nu treacă la semnalul verde intermitent al semaforului sau nu trece suficient de rapid, o parte dintre șoferii aflați în spatele acestuia claxonează în mod insistent, în încercarea de a-l convinge pe acesta să facă dreapta sau să elibereze banda.
Șoferii care claxonează pentru a-l determina pe cel din față să treacă de semaforul cu semnal verde intermitent pot fi sancționați cu patru sau cinci puncte-amendă, adică pot primi amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei. După cum se precizează în Regulamentul de aplicare a Codului rutier, șoferilor le este interzis “să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”.
Mai mult, conform aceluiași act normativ, claxonul nu trebuie folosit la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează, iar avertizarea sonoră trebuie să aibă o durată care să permită să fie percepută, dar să nu îi forțeze pe cei din urmă să facă manevre ce îi pot pune în pericol sau care pot afecta siguranța circulației.
De asemenea, în mod evident, folosirea claxonului nu este permisă în zonele unde sunt amplasate indicatoare care interzic claxonarea. Totuși, există și excepții de la această regulă. Mai exact, claxonarea este permisă șoferilor care o folosesc pentru a evita un pericol imediat.
Pe lângă prevederile Codului rutier, posibilitatea de a face dreapta atunci când există un semafor cu lumină verde intermitentă ce permite acest lucru este tratată și de regulamentul de aplicare a acestuia. Concret, acesta stabilește că atunci când „semaforul este însoţit de una sau mai multe lampi care emit lumina intermitenta de culoare verde sub forma uneia sau unor sageti pe fond negru către dreapta, acestea permit trecerea numai în direcţia indicată, oricare ar fi în acel moment semnalul în funcţiune al semaforului.
Articolul este preluat de pe avocatnet.ro.